Hibiskus: Pomaže u mršavljenju i u slučaju urinarne infekcije + recepti

by | 13.02.2024
Hibiskus: Pomaže u mršavljenju i slučaju urinarne infekcije

Hibiskus je povezan sa mnogim mogućim zdravstvenim prednostima. Može pomoći u gubitku težine, poboljšati zdravlje srca i jetre, pa čak i pomoći u smanjenju rasta bakterija.

Hibiskus je bogat antioksidansima i nudi mnoge potencijalne prednosti. Konkretno, može pomoći u promovisanju gubitka težine, smanjenju rasta bakterija i ćelija raka i podržavanju zdravlja srca i jetre.

Hibiskus je cvet prepun zdravlja

Istraživanja su otkrila niz zdravstvenih koristi povezanih sa ispijanjem čaja od hibiskusa, pokazujući da može sniziti krvni pritisak, smanjiti rast bakterija, pa čak i pomoći u gubitku težine.

1. Hibiskus je bogat antioksidansima

Hibiskus je bogat snažnim antioksidansima i stoga može pomoći u sprečavanju oštećenja i bolesti uzrokovanih nakupljanjem slobodnih radikala.

2. Može pomoći u snižavanju krvnog pritiska

Jedna od najimpresivnijih i najpoznatijih prednosti čaja od hibiskusa je da može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Tokom vremena, visok krvni pritisak može dodatno opteretiti srce i uzrokovati njegovo slabljenje. Visok krvni pritisak je takođe povezan sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Nekoliko studija je otkrilo da čaj od hibiskusa može sniziti i sistolni i dijastolni krvni pritisak.

Iako čaj od hibiskusa može biti bezbedan i prirodan način pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ne preporučuje se onima koji uzimaju lekove za lečenje visokog krvnog pritiska, jer može da interaguje sa ovim lekovima.

3. Može pomoći u poboljšanju nivoa masti u krvi

Pored snižavanja krvnog pritiska, neke studije su otkrile da čaj od hibiskusa može pomoći u poboljšanju nivoa masti u krvi, što može biti još jedan faktor rizika za srčana oboljenja (9 Pouzdani izvor).

Pregled iz 2022. je otkrio da čaj od hibiskusa može efikasnije smanjiti nivoe LDL holesterola od drugih vrsta čaja ili placeba. Većina studija koje pokazuju korist čaja od hibiskusa na nivoe masti u krvi ograničene su na ljude sa specifičnim zdravstvenim stanjima, kao što su metabolički sindrom i dijabetes.

4. Može poboljšati zdravlje jetre

Jetra ima nekoliko funkcija, kao što su proizvodnja proteina, lučenje žuči i razlaganje masti – koje su neophodne za vaše opšte zdravlje.

Mala studija iz 2014. na 19 ljudi sa prekomernom težinom pokazala je da uzimanje ekstrakta hibiskusa tokom 12 nedelja poboljšava steatozu jetre. Ovo stanje karakteriše nakupljanje masti u jetri, što može dovesti do otkazivanja jetre.

5. Hibiskus pomaže u mršavljenju

Nekoliko studija sugeriše da čaj od hibiskusa može biti povezan sa gubitkom težine i može pomoći u zaštiti od gojaznosti.

U jednoj maloj studiji iz 2014. godine, 36 učesnika sa prekomernom težinom konzumiralo je ili ekstrakt hibiskusa ili placebo. Posle 12 nedelja, oni koji su uzimali ekstrakt hibiskusa imali su smanjenje telesne težine, telesne masti, indeksa telesne mase i odnosa struka i kukova.

6. Sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u prevenciji raka

Hibiskus ima visok sadržaj polifenola, jedinjenja za koja se pokazalo da poseduju moćna svojstva protiv raka. U jednoj studiji u epruveti, ekstrakt hibiskusa je poremetio rast ćelija i smanjio invazivnost karcinoma usta i plazma ćelija.

Imajte na umu da su to bile studije u epruvetama koje su koristile velike količine ekstrakta hibiskusa. Istraživanja na ljudima su potrebna da bi se procenio potencijalni efekat čaja od hibiskusa na rak.

7. Može pomoći u smanjenju rasta bakterija

Bakterije su jednoćelijski mikroorganizmi koji mogu izazvati razne infekcije, kao što su bronhitis, pneumonija i infekcije urinarnog trakta.

Neke studije u epruvetama su otkrile da, pored antioksidativnih i antikancerogenih svojstava, hibiskus može pomoći u zaštiti od bakterijskih infekcija.

Ukusan i lak za pravljenje

Osim što potencijalno nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti, čaj od hibiskusa je ukusan i lako se priprema kod kuće.

Jednostavno dodajte osušene cvetove hibiskusa u čajnik i prelijte ih ključalom vodom. Pustite da odstoji 5 minuta, a zatim procedite, zasladite po želji i uživajte.

Recepti

Tinktura za masnu jetru

Odgovarajuću staklenu teglu dobro operite i sterilišite, pa je dopola napunite sušenim cvetom hibiskusa. Nalijte prepečenicu do vrha i dobro zatvorite, a zatim ostavite posudu da odstoji na tamnom i suvom mestu četiri do šest nedelja. Potom procedite kroz gazu, a preparat
prespite u čistu flašu. Razblažite 10 do 15 kapi tinkture u šolji vode ili čaja, pa to popijte. Uzimajte triput dnevno.

Čaj za suzbijanje urinarnih infekcija

Dve pune kašike sušenog cveta hibiskusa prelijte s pola litra ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata. Zatim procedite i pijte triput dnevno po šolju. Terapija
traje tri do četiri dana.

Za mršavljenje

U 300 ml ključale vode ubacite kašičicu sušenog cveta hibiskusa, kašičicu soka od sveže ceđenog limuna, pola kašičice cimeta i dve kašičice narendanog đumbira. Poklopite to i ostavite da odstoji, a zatim procedite nakon sat vremena. Svakog dana popijte po dve šolje napitka.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com