Visok krvni pritisak: Napici koji mogu da ga snize

by | 16.11.2023
Visok krvni pritisak: Napici koji mogu da ga snize

Odlični prirodni lekovi za visok krvni pritisak su sok od borovnice, vodica od belog luka i određeni čajevi. Pokazalo se da imaju odlična antihipertenzivna svojstva.

Iako su ovi prirodni lekovi korisni za dopunu propisanog lečenja visokog krvnog pritiska, treba ih koristiti samo pod nadzorom kardiologa, jer ne bi trebalo da zamene lekove koje vam je preporučio lekar.

Kako da držite pod kontrolom visok krvni pritisak?

Saznajte više o prirodnim lekovima koje možete koristiti kao dopunu medicinskog tretmanana za hipertenziju.

Kućni lekovi za visok krvni pritisak

Vodica od belog luka

Vodica od belog luka je prirodan način za regulisanje krvnog pritiska jer stimuliše proizvodnju azotnog oksida. Ovo je gas sa jakim vazodilatacionim efektom, koji poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje pritisak na srce. Pored toga, beli luk je takođe odličan za održavanje kardiovaskularnog zdravlja, jer ima neverovatna antioksidativna svojstva koja štite krvne sudove.

Recept: Stavite čen belog luka u 100 ml vode i ostavite da se namače do osam sati (ili preko noći). Ovu vodicu pijte ujutru na prazan stomak. Takođe možete da konzumirate beli luk uz obtok tokom dana, jer vam moždfa više odgovara nego da pijete vodicu.

Čaj od listova masline

Masline su jedan od najboljih prirodnih lekova za visok krvni pritisak. Imaju polifenole koji regulišu krvni pritisak, bez rizika da izazovu hipotenziju, čak i ako se konzumiraju u većoj količini. Pored toga, imaju i blagi umirujući i opuštajući efekat, što pomaže u kontroli simptoma anksioznosti.

Recept: Dve kašike suvih mlevenih listova masline prelijte s 500 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji do deset minuta. Procedite i ostavite da se ohladi. Možete da pijete do tri do šolje čaja tokom dana.

Sok od borovnice

Osim što su odličan izvor antioksidanata, borovnice takođe pomažu u smanjenju krvnog pritiska, posebno kada se konzumiraju svakodnevno. Zbog toga se sok od borovnice može koristiti kao prirodna dopuna svakom tretmanu visokog krvnog pritiska koji prepiše lekar.

Recept: Stavite u blender jednu šolju svežih ili smrznutih borovnica, pola šolje vode i sok od pola limuna. Ovaj sok pijte jedanput dnevno.

Čaj od hibiskusa

Hibiskus je biljka koja je veoma popularna među onima koji žele da smršaju. Međutim, ova biljka takođe može pomoći u smanjenju krvnog pritiska. To je zahvaljujući bogatoj sadržini  antocijanina, flavonoida koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska.

Recept: Kašičicu čaja ili filter kesicu prelijte šoljom ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite i pijte ovaj čaj jednom dnevno.

Čaj od preslice

Čaj od preslice je odličan prirodni diuretik koji povećava izlučivanje urina i eliminiše višak tečnosti iz organizma. Može biti odličan čaj za snižavanje krvnog pritiska kod ljudi koji imaju problem sa zadržavanjem tečnosti – višak vode u telu izaziva veći stres na srcu, što može pogoršati hipertenziju. Uprkos blagodetima, ovaj čaj treba uzimati samo povremeno. Ovaj čaj se ne sme uzimati duže od nedelju dana, jer takođe dovodi do eliminacije važnih minerala kroz urin.

Recept: Dve kašike suve preslice prelijte s 500 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji pet minuta. Procedite i pijte čaj dok je topao. Ovaj čaj se može piti dva do tri puta dnevno.

Čaj od valerijane

Valerijana ima odlična umirujuća i opuštajuća svojstva koja pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi. Pored toga, čaj od valerijane deluje direktno na GABA neurotransmiter, što može pomoći onima koji su pod stresom ili pate od čestih napada anksioznosti i zbog toga imaju visok krvni pritisak.

Recept: Kašičicu suvog korena valerijane prelijte šoljom ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite i pijte dva puta dnevno. Kod nekih osoba čaj od valerijane može izazvati pospanost tokom dana. Ako osetite pospanost, treba da ga koristiti samo uveče pre spavanja.

madaland / gettyimages.com