Kako hladnoća utiče na krvni pritisak? Stvari koje treba da uzmete u obzir ako imate hipertenziju

by | 02.12.2023
Kako hladnoća utiče na krvni pritisak?

Hladniji meseci mogu pogoršati mnoga zdravstvena stanja, pa između ostalog i visok krvni pritisak. Otkrijte kako da ga držite pod kontrolom po rečima stručanjaka.

Zima pogoršava brojne zdravstvene probleme, uključujući astmu, slab imunitet i bolove u zglobovima. Generalno, kada je krvni pritisak u pitanju, on je leti niži, a zimi viši. Osobe sa visokim krvnim pritiskom imaju problema sa protokom krvi kroz. Kao rezultat toga, rizik osobe od kardiovaskularnih bolesti i drugih problema može porasti.

Krvni pritisak je viši tokom zime

Hladno vreme ili bilo koja nagla promena vremena takođe može uticati na krvni pritisak. Slično kao što telo reaguje na hladnoću, krvni sudovi u telu mogu naglo reagovati na promene vlažnosti, vazdušnog pritiska, vetra ili oblačnosti. Oni stariji od 65 godina imaju veću verovatnoću da dožive ove fluktuacije krvnog pritiska u vezi sa vremenskim prilikama. Zato bi trebalo da obratite pažnju na neke stvari ukoliko imate hipertenziju, kako biste je držali pod kotrolom.

Šta uzrokuje skok krvnog pritiska tokom hladnih meseci?

Arterije i krvni sudovi se sužavaju po hladnom vremenu. Shodno tome, potrebno je više sile za prenos krvi u druge delove tela. Kao rezultat, krvni pritisak se povećava. Pošto je potrebna veća snaga da se krv progura kroz sužene vene i arterije, to podiže krvni pritisak.

Takođe, povećano telesne težine, konzumiranje previše slane i masne hrane tokom praznika i tipično smanjenje fizičke aktivnosti tokom zime su drugi sezonski faktori koji doprinose povišenom krvnom pritisku. Ako već imate visok krvni pritisak, razgovarajte sa svojim lekarom i pazite na svoja očitavanja kako se godišnja doba menjaju.

Visok krvni pritisak: Kako da držite stvari pod kontrolom

Evo određenih stvari koje mogu pomoći da krvni pritisak bude pod kontrolom tokom hladnih meseci:

Nemojte piti alkohol:  Prekomerno uživanje u alkoholu tokom zime može brzo dovesti do gubitka toplote. To čini da se osećate hladnije snižavanjem osnovne temperature tela.

Umereno vežbanje: Preporučuje se osobama sa visokim krvnim pritiskom. Redovna fizička aktivnost jača srce. Jače srce može pumpati više krvi uz manje napora.

Nosite više slojeva odeće: Biće vam toplije. To je zato što je topli vazduh zarobljen između slojeva i deluje kao izolator. Smanjenje sloja bi smanjilo količinu zarobljene toplote.

Shidlovski / gettyimages.com