Da li se osećate tromo i umorno? Saznajte kako jabukovo sirće može da pomogne i podigne energiju

by | 02.12.2023
Da li se osećate tromo i umorno? Saznajte kako jabukovo sirće može da pomogne

Brzo rešenje za energiju se često traži u obliku energetskih napitaka. Međutim, jabukovo sirće može biti jednako moćno i efikasno u povećanju nivoa energije kao i ove opcije, ako ne i više.

U nekom trenutku, svi smo iskusili tromost, umor i nedostatak energije. Jabukovo sirće se može pohvaliti brojnim zdravstvenim prednostima. Jedna od tih benefita je da poboljša vitalnost.

Jabukovo sirće kao energetski napitak

Umor, letargija i tromost su svi poznati većini ljudi, posebno kada se neko ne odmara, pod stresom je ili se loše hrane. U takvom stanju teško da mogu da se obavljaju svakodnevni zadaci. Umesto korišćenja raznih napitaka na bazi kofeina, jabukovo sirće može da bude sjajna alternativa.

Kako deluje jabukovo sirće?

Fermentacijom jabuka dobija se sirćetna kiselina. Ona može da donese mnoge zdravstvene benefite, uključujući  i povećanje energije. Dokazano je da jabukovo sirće povećava sposobnost tela da koristi ugljene hidrate za energiju. Naime, ugljeni hidrati su primarni izvor goriva za telo, a kada se razgrade proizvode glukozu, koju naše ćelije zatim koriste kao energiju. Bez obzira na to, kada je narušena sposobnost tela da efikasno korist ugljene hidrate, nivoi energije počinju da opadaju.

Pored toga, jabukovo sirće može smanjiti upalne procese u telu koji, takođe, mogu da donesu osećaj umora. To se dešava zato što uplani procesi stavljaju telo u veći pogon jer se bori protiv infekcija. Zato se osoba oseća iscrpljeno.

Zašto je ovo sirće tako efikasno?

Iz nekoliko razloga, korisna je upotreba jabukovog sirćeta kao prirodnog pojačivača energije. Jedna od njih je prisustvo aminokiselina koje mogu povećati sposobnost tela da proizvodi energiju. Proteini, koji podržavaju rast i regeneraciju mišića, moraju imati aminokiseline kao esencijalne gradivne blokove. Kao rezultat, telo je u stanju da efikasnije sagoreva masti, što podiže nivo energije.

Pored toga, nivo šećera u krvi se može kontrolisati pomoću jabukovog sirćeta – što je važno za održavanje konstantnog nivoa energije tokom dana. Možda se osećamo punije energije kada nivo šećera u krvi poraste, ali ovaj energetski nalet često je praćen padom koji dovodi do osećaja iscrpljenosti. Jabukovo sirće može ponuditi stabilno i produženo snabdevanje energijom tako što kontroliše nivo šećera u krvi.

Poslednja korist od jabukovog sirćeta je da pomaže u poboljšanju varenja, što takođe utiče na umor. Osećamo se iscrpljeno i iscrpljeno kada je varenje ugroženo jer tela moraju više da rade da bi apsorbovala esencijalne hranljive materije. Jabukovo sirće poboljšava varenje, osiguravajući da naši sistemi efikasno apsorbuju hranljive materije potrebne za proizvodnju energije.

Kako se koristi?

Postoji nekoliko tehnika koje se mogu da se praktikuju. Jedan od najlakših načina je da pomešate kašičicu jabukovog sirćeta u šilji vode i popijete ujutru na prazan stomak. Drugi metod je da ga dodate kapićicu jabukovog sirćeta u smuti ili da prelijete salatu.

Međutim, ključno je podsetiti se da uprkos opštoj bezbednosti jabukovog sirćeta, prekoračenje preporučenog unosa može dovesti do problema sa varenjem. Predlaže se da se počne sa malom količinom, na primer pola kašićice i da se prati reakcija tela. Vremenom možete da povećate kočinu.

Madeleine_Steinbach / gettyimages.com