Rezistentna hipertenzija: Kako držati pod kontrolom ovu vrstu krvnog pritiska

by | 04.01.2024
Rezistentna hipertenzija: Kako držati pod kontrolom ovu vrstu krvnog pritiska

Rezistentna hipertenzija je stanje u kome krvni pritisak ostaje uporno povišen uprkos lečenju sa tri ili više antihipertenzivnih lekova. Ovakav pritisak može da ošteti vitalne organe. 

Komplikacije rezistentne hipertenzije uključuju povećan rizik od kardiovaskularnih događaja kao što su srčani udari i moždani udari. Takođe, može da ošteti vitalne organe poput srca, bubrega i očiju.

Doprinosi srčanoj insuficijenciji, hroničnoj bolesti bubrega i problemima sa vidom. Nekontrolisana hipertenzija takođe povećava verovatnoću aneurizme aorte i bolesti perifernih arterija.

Rezistentna hipertenzija: Kako držati pritisak pod kontrolom?

Rezistentna hipertenzija je vrsta visokog krvnog pritiska koja ne reaguje dobro na tipične lekove za krvni pritisak. Dijagnostikuje se kada osoba ima očitavanja visokog krvnog pritiska čak i dok uzima tri različite vrste lekova za krvni pritisak u njihovim maksimalnim dozama, od kojih je jedan obično diuretik.

Sve to može dovesti do zdravstvenih stanja kao što su bolest bubrega, hormonski poremećaji (kao što je primarni aldosteronizam). Može da se javi opstruktivna apneja za vreme spavanja ili sužavanje arterija koje snabdevaju bubrege.

Rezistentna hipertenzija: Faktori rizika

Postoje razni faktori koji mogu dovesti do rezistentne hipertenzije. Neke osobe se  ne pridržavaju svoje rutine uzimanja lekova. Zatim, tu je grupa osnovnih zdravstvenih problema kao što su bubrežna drama, hormonska neravnoteža (zdravo, primarni aldosteronizam), hrkanje zbog apneje u snu, pa čak i uske arterije koje snabdevaju bubrege. Sve to utiče na povišene vrednosti krvnog pritiska.

Taokođe, životne navike su i te kako važne. Previše slane hrane donosi povećanu vrednost natrijuma, previše izležavanja na kauču, višak kilograma – savršeni su uslovi za hipertenziju. Pored toga, ako se još začini sa nezdravim navikama poput pušenja i alkohola, povećava se šansa za rezistentnu hipertenziju.

Starost i demografija takođe igraju ulogu – seniori, posebno oni od 65 i više godina, imaju sedište u prvom redu u ovoj drami. I naravno, genetika.

Kako držati pritisak pod kontrolom?

Ukroćenje ovog buntovne hipertenzije uključuje kombinaciju promene životnog stila i određenih lekova koje će vam odrediti lekar. Redovna kontrola kod kardiologa je ključna. Udruženim snagama možete da držite stvari pod kontrolom.

Promene životnog stila uključuju:

  • Ograničavanje soli (manje od 2.400 miligrama dnevno) i alkohola.
  • Ograničavanje nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL).
  • Radite najmanje 30 minuta dnevno aerobne aktivnosti, nekoliko dana u nedelji.

Ishrana

Jedite dobro izbalansiranu ishranu sa malo soli. Ishrana koja je zdrava za srce je važna za kontrolu rezistentne hipertenzije. Fokusirajte se na DASH ishranu koja je bogata vlaknima i sa malo natrijuma – integralne žitarice, voće, povrće, nemasni proteini, vlakna, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, orasi i mahunarke. Istovremeno, smanjite unos zasićenih masti, zaslađenih napitaka i crvenog mesa.

Niži nivoi stresa

U današnjem ubrzanom životu, stres može uticati na vaš krvni pritisak, uzrokujući da on naglo poraste. Vežbanje različitih tehnika upravljanja stresom – meditacija, joga, terapija opuštanja i vežbe dubokog disanja mogu vam pomoći da smirite svoj um i smanjite nivo stresa.

Siarhei Khaletski / gettyimages.com