STRES I KRVNI PRITISAK: KOJA JE VEZA?

by | 29.09.2023
STRES I KRVNI PRITISAK: KOJA JE VEZA?

Stresne situacije i te kako utiču na telu. Saznajte na koji način i kako da držite situaciju pod kontrolom

Stres je nekako postao sastavni deo života. Bilo da ste zaglavljeni u saobraćaju ili da imate kratke rokove, a previše posla, prosto ga je nemoguće izbeći.

Stres i krvni pritisak: Kako držati stvari pod kontrolom

Kada mozak identifikuje stresnu situaciju, on signalizira telu da oslobodi hemikalije i hormone koji podstiču vaš krvni pritisak, poput kortizola i epinefrina.

Iako stresne situacije mogu dovesti do porasta krvnog pritiska, krvni pritisak obično ponovo pada ubrzo nakon što situacija prođe. Ali, hronični stres i anksioznost takođe mogu imati dugoročne efekte koji doprinose stalnom visokom krvnom pritisku (hipertenzija).

Može li stres izazvati visok krvni pritisak?

Stres sam po sebi obično nije jedini uzrok visokog krvnog pritiska, ali su anksioznost i mentalni stres povezani sa razvojem hipertenzije. Neki istraživači veruju da hronični stres i anksioznost mogu izazvati promene u krvnim sudovima, izlažući ih upali i štetnim slobodnim radikalima koji oštećuju DNK (proces koji se naziva oksidativni stres). Vremenom, ove promene mogu izazvati prerano starenje krvnih sudova i doprineti visokom krvnom pritisku.

Kako smanjiti stres

Pošto stres može povećati krvni pritisak, logično je da smanjenje stresa može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Neke tehnike koje mogu pomoći u smanjenju stresa uključuju:

Vežbanje

Studije pokazuju da redovna vežba pomaže kod stresa, anksioznosti i depresije i može poboljšati san i opšte blagostanje. Preporučuje 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno, ali to ne znači da morate da radite vežbe visokog intenziteta u teretani.

Brzo hodajte po 30 minuta nekoliko puta nedeljno ili plešite po kuhinji dok kuvate — uz malo kreativnosti, mogućnosti su beskrajne.

Tehnike svesnosti

Tehnike svesnosti, kao što su meditacija i vežbe dubokog disanja, mogu da smanje intenzivan osećaj stresa. One čak mogu smanjiti fizičke efekte stresa, poput ubrzanog otkucaja srca.

Postoji mnogo načina da vežbate svesnost. Sedite i usredsredite se na disanje, zamislite umirujuću sliku ili zamislite mesto gde se osećate smireno.

Kako sniziti krvni pritisak

Smanjenje stresa je važna strategija koja može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ali to nije jedina stvar koju treba pokušati. Ostale stvari koje možete učiniti da snizite krvni pritisak uključuju:

Prestanite da pušite

Kada prestanete da pušite, poboljšaćete krvni pritisak i značajno smanjujete rizik od teških komplikacija kao što su srčani i moždani udar.

Smanjite unos alkohola

Prekomerna konzumacija alkohola može biti povezana sa visokim krvnim pritiskom. Stručnjaci preporučuju samo jedno piće dnevno za žene i maksimalno dva za muškarce.

Jedite hranu zdravu za srce

Uravnotežena ishrana s puno svežeg voća i povrća, nemasnih proteina i celih žitarica može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Trudite se da unosite manje soli jer slana jela (visok unos natrijuma) može povećati rizik od visokog krvnog pritiska.

Japanski preparat natokinaza & kefir: Snižava pritisak i razbija krvne ugruške

Spavajte

Nedovoljno spavanje (manje od sedam sati spavanja noću) ili spavanje lošeg kvaliteta (na primer, apneja u snu ili često buđenje) dovodi do povećanog rizika od visokog krvnog pritiska.

 

 

 

 CentralITAlliance / gettyimages.com