5 prirodnih napitaka koji snižavaju krvni pritisak. Saznajte kako se pripremaju i koriste

by | 27.02.2024
5 prirodnih napitaka koji snižavaju krvni pritisak. Saznajte kako se pripremaju i koriste

Da li znate da su neke biljke poznate po tome što mogu da snize krvni pritisak? Predstavićemo vam takvih pet biljaka, a o njihvim benefitima postoje i naučni dokazi.

 

Tretmani za snižavanje visokog krvnog pritiska ili hipertenzije mogu se dopuniti prirodnim infuzijama. Odnosno, moguće je u ishranu dodati neke biljne preparate u obliku čajeva koji će pomoći u kontroli nivoa krvnog pritiska.

Ovo, naravno, ima smisla u kontekstu sprovođenja i poštovanja lekarskih propisa. Prirodne infuzije za snižavanje visokog krvnog pritiska ne deluju same. Moguće je da pojačavaju efekat lekova i modifikacija životnog stila koji su obično indikovani hipertenzivnim pacijentima.

Biljke koje snižavaju krvni pritisak

Hajde da vidimo koji naučni argumenti postoje da bi se preporučile sledeće ove prirodne infuzije. Zapamtite da je ovaj članak samo opšti vodič i trebalo bi da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom da biste razjasnili sve sumnje koje se mogu pojaviti u vezi sa njegovom upotrebom.

Šta je hipertenzija?

Kada se osobi dijagnostikuje visok krvni pritisak, brojke dobijene iz njenog krvnog pritiska se katalogizuju prema ozbiljnosti. Prema klinici Mayo postoje ove klasifikacije hipertenzije:

Prehipertenzija: Sistolni pritiskak se kreće 120 do 129 mm Hg i dijastoln ispod 80 mm Hg. Još se ne smatra jasnom dijagnozom visokog krvnog pritiska, ali su vrednosti već iznad normalnih.
Arterijska hipertenzija prvog stepena: Kada sistolni pritisak prelazi 130 mm Hg i ne prelazi 140 mm Hg, ili se dijastolni pritisak beleži između 80 i 89 mm Hg, tada već postoji hipertenzija 1. stepena.
Hipertenzija drugog stepena: Vrednosti sistolnog krvnog pritiska veće od 140 mm Hg i dijastolni krvni pritisak veći od 90 mm Hg. To je jasno patološko stanje sa rizikom od oštećenja organa u srednjem roku.

Lečenje hipertenzije

Hipertenzivni pacijenti će dobiti uputstva da promene svoj način života. Ovo su dijetetske mere i navike koje omogućavaju prirodno smanjenje krvnog pritiska. Među najpreporučljivijim higijensko-dijetalnim merama imamo sledeće:

  • Obavljajte umerenu fizičku aktivnost i izbegavajte sedentarni način života.
  • Kontrolišite stres kroz tehnike regulacije anksioznosti i opuštanja.
  • Smanjite prisustvo soli u uobičajenoj ishrani.
  • Odustanite od duvana i alkohola.

Među lekovima koji se propisuju za lečenje visokog krvnog pritiska imamo grupu diuretika, inhibitora angiotenzin konvertujućeg enzima (ACE inhibitore), beta blokatora, blokatora kalcijumovih kanala i vazodilatatora. Nikada se ne mogu konzumirati bez odgovarajuće stručne indikacije.

5 prirodnih infuzija koje snižavaju krvni pritisak

Ove biljne infuzije mogu da smanje krvni pritisak. Opet, pojašnjavamo da oni nisu tretman prve linije. Oni dolaze da dopune higijensko-dijetetske mere i lekove koje smo već pomenuli.

1. Celer

Celer je jedno od tradicionalnog povrća koje se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska prirodnim infuzijama. To je sastojak koji ima fitokemikalije i antiinflamatorne supstance. Spekuliše se da ima i određenu diuretičku moć, koja bi omogućila izbacivanje viška tečnosti koja bi kod nekih pacijenata podigla krvni pritisak.

Rad objavljen u časopisu Journal medicinske hrane u 2013. potvrdio je antihipertenzivne efekte semena celera kod pacova. S druge strane, sok od celera se koristio za smanjenje krvnog pritiska kod starijih osoba. Smatra se da njegova jedinjenja inhibiraju ulazak kalcijuma u ​​ćelije glatkih mišića krvnih sudova. Daleko, to je jedna od najboljih prirodnih infuzija za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Opcija za pripremu infuzije sa celerom bi bila da se 20 g celera prelije šoljom ključale vode.  Ostaviti poklopljeno 15 minuta, procediti i piti jednu šolju dnevno.

2. Origano

Origano je dugo proučavan zbog njegovog potencijala za farmaceutsku industriju. Pretpostavlja se da može biti deo lekova koji pomažu u kontroli metaboličkog sindroma, gojaznosti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Zanimljivo je i da može biti začin za smanjenje potrošnje soli. To je nešto sa čime hipertoničari imaju poteškoća, jer ako su navikli na slani ukus nerado uklanjaju sastojak sa svojih trpeza. Origano može dodati ukus i ukus koji zamenjuje natrijum hlorid.

S druge strane, pokazalo se da origano i njegova molekularna jedinjenja poboljšavaju profil lipida. U kontrolisanim studijama, smanjuje loš ili LDL holesterol i povećava koncentraciju HDL ili dobrog holesterola. Ovo doprinosi zaštiti kardiovaskularnog sistema.

Možete pripremiti prirodnu infuziju sa origanom za snižavanje krvnog pritiska tako što ćete kašičicu origana preliti šoljom ključale vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta, procediti i piti jednu šolju dnevno.

3. Maslačak

Maslačak se smatra diuretikom zbog čega se povezuje sa smanjenjem krvnog pritiska. Ova biljka može da eliminiše višak tečnosti koji bi mogao da preoptereti kardiovaskularni sistem.

Iako se maslačak smatra korisnim i za forsiranje eliminacije kamena u žuči, treba ga oprezno koristiti kod pacijenata koji, osim što su hipertoničari, boluju od holelitijaze. Njegov efekat stimulisanja pokreta žučne kese može izazvati teške grčeve ako postoji opstrukcija žučnog puta.

Uobičajena upotreba u čaju priprema se tako što se u šolju ključale vode doda kašičica čaja od lista maslačka. Zatim nastavite da kuvate još 3 minuta. Ostaviti da se smlači, procediti i piti jednu  šoljicu dnevno.

4. Maslina

Upotreba masline može se povezati sa boljim kardiovaskularnim zdravljem u gotovo svakom smislu. Moramo zapamtiti da su njegovi derivati deo mediteranske dijete.

Ovaj način ishrane je proučavan kao način za smanjenje rizika od bolesti srca i faktora rizika koji ugrožavaju funkcionisanje srca i arterija.

Listovi masline su bogati polifenolima. Ove supstance imaju metabolički efekat koji nije ograničen samo na visok krvni pritisak. Takođe su korisni za kontrolu gojaznosti i pomažu u sprečavanju metaboličkog sindroma.

Infuzija sa listovima masline priprema se kašičica suvih listova masline prelije šoljom ključale vode. Ostaviti poklopljeno oko 10 minuta, procediti i piti posle jela, jednu šolju dnevno.

5. Beli luk

Razne studije i istraživanja su podržala antihipertenzivna svojstva belog luka. U poređenju sa placebom ili bez lečenja, preparati koji uključuju beli luk pomažu u kontroli nivoa krvnog pritiska. Smatra se da povećava proizvodnju azotnog oksida, što dovodi do opuštanja i vazodilatacije glatkih mišića.

Najvažnije jedinjenje u belom luku je alicin. Ovom jedinjenju se pripisuju svojstva antioksidansa i eliminacije slobodnih radikala. Da biste maksimalno iskoristili njegova svojstva, zgnječite beli luk pre nego što ga prelijete šoljom ključale vode. Ostavite poklopljeno 15 minuta, procedite i pijte kada se tečsnot smlači, ne više od jedne šolje.

Slušajte savete lekara

Probajte prirodne infuzije za snižavanje visokog krvnog pritiska uz medicinski nadzor
Kao što smo već razjasnili, upotreba ovih prirodnih infuzija za snižavanje visokog krvnog pritiska trebalo bi da dopuni medicinski pristup. Nisu čudotvorni čajevi niti će odmah uticati na nivo krvnog pritiska.

Takođe je prioritet obavestiti lekara ako će se ove infuzije često uzimati. Na taj način će stručnjak moći da proceni da li postoje interakcije sa propisanim lekovima ili bi neko drugo zdravstveno stanje predstavljalo kontraindikaciju za njihovu upotrebu.

Wavebreakmedia / gettyimages.com