Večernja užina za dijabetičare: Avokado, leblebija i crni pasulj su odlični predlozi

by | 13.12.2023
Večernja užina za dijabetičare: Avokado, leblebija i crni pasulj su odlični predlozi

Idealna večernja užina za dijabetičare treba da bude puna vlakana i proteina, a da bude i lako svarljiva. Otkrijte hanu koji će vam pomoći da održite normalan nivo šećera.

Održavanje normalnog nivoa šećera u krvi može biti težak izazov za osobe sa dijabetesom. Duži razmak između obroka može povećati rizik od niskog šećera u krvi. Da biste izbegli ovaj problem, zdrava večernja užina može pomoći u održavanju nivoa glukoze u krvi.

Savršena večernja užina za dijabetičare

Ovo su namirnice koje pomažu da se održi stabilan nivo šećera u krvi.

Užina za dijabetičare: Tvrdo kuvana jaja

Prema studiji koju je sprovelo Američko udruženje za dijabetes, jaja su klasifikovana kao super zdrava užina za osobe sa dijabetesom. Zbog prisustva visokog nivoa proteina, oni pomažu u kontroli nivoa šećera. Uz to, oni pomažu u upravljanju dijabetesom tipa 2 i osiguravaju da to ne dovede do više hroničnih zdravstvenih problema poput srčanog udara ili gojaznosti. Ako želite da jajima dodate više ukusa, možete dodati ukras od bilja i začina.

Avokado

Zbog visokog nivoa vlakana i zdravih masti, avokado se smatra jednom od najboljih voćki za dijabetičare. Takođe sadrže karotenoide, posebnu hranljivu materiju koja pomaže u boljoj apsorpciji masti. Iako pomažu u sprečavanju srčanog udara, oni su takođe odgovorni za sprečavanje porasta nivoa šećera. Takođe su pokazali potencijal za kontrolu dijabetesa tipa 2.

Pečena leblebija

Smatra se jednom od najzdravijih mahunarki. Leblebija je popularna večernja užina među dijabetičarima. Prema studiji Nacionalnog centra za biotehnološke informacije, redovna konzumacija leblebije pomaže u sprečavanju napredovanja dijabetesa.

Salata od crnog pasulja

Crni pasulj zajedno sa sitno seckanim povrćem jedna je od najboljih večernjih užina. Slično kao i leblebija, takođe pomaže u sprečavanju porasta nivoa šećera u krvi i smanjenju nivoa insulina u telu. Pored toga, crni pasulj se pokazao veoma efikasnim u smanjenje nivoa holesterola i krvnog pritiska.

Domaće proteinske pločice

Najbolja hrana za konzumiranje je ona koju ste vi lično pripremili. Ovo je povoljno jer imate potpunu kontrolu nad sastojcima koji se koriste. Za razliku od komercijalnih proteinskih pločica, domaće se mogu napraviti sa manje šećera ili sa zamenama za šećer. Takođe možete prilagoditi recept tako što ćete dodati još orašastih plodova po vašem izboru. Zbog visokog nivoa proteina, definitivno su dobar izbor kao večernja užina.

Možete birati bilo koju od gore navedenih užina kako biste osigurali održavanje odgovarajućeg nivoa glukoze. Naravno, važno je i da se savetujete s lekarom.

nata_vkusidey / gettyimages.com