6 začina koje dijabetičari treba da uključe u svoju redovnu ishranu

by | 26.02.2024
6 začina koje dijabetičari treba da uključe u svoju redovnu ishranu

Poznato je da začini imaju mnoga lekvota dejstva. Prema rečima stručnjaka dijabetičari treba da uključe nekih od začina u svoju redovnu ishranu.

Dijabetes je hronična bolest koja se razvija kada telo ili ne može da koristi insulin koji proizvodi pankreas ili ga ne stvara dovoljno. Dok lekovi, vežbe i promene načina života pomažu u kontroli dijabetesa, zdrava uravnotežena ishrana igra glavnu ulogu u stabilizaciji i održavanju nivoa glukoze u krvi.

Začini koji bi dijabetičari trebalo da uključe u ishranu

Naša kuhinjska ostava je skladište začina koji ne samo da dodaju magiju našim obrocima tako što poboljšavaju ukus, aromu i boju hrane, već i čine čuda na naše opšte zdravlje.

Uloga začina u lečenju i upravljanju dijabetesom je dobro poznata. Polifenoli prisutni u začinima pomažu u metabolizmu glukoze na načine kao što su – pomažu u preuzimanju glukoze u crevima, regulaciji lučenja insulina, stimulaciji pankreasa da proizvodi i oslobađa insulin, aktivaciji insulinskih receptora i regulaciji proizvodnje glukoze u jetri.

Ako je dijabetes tipa 2 izazvan oksidativnim stresom, onda će antioksidativna aktivnost začina imati sinergistički efekat sličan hipoglikemijskom efektu i pomoći u kontroli glukoze.

Evo nekoliko začina koji bi dijabetičari trebalo da koriste

Đumbir​

U nekoliko studija je dokazano da đumbir pomaže dijabetičarima tipa 2. Istraživanja među pacijentima sa T2DM otkrivaju da je đumbir kasnije smanjio šećer u krvi natašte i značajno poboljšao HbA1c.

Gingerol (bioaktivno jedinjenje) koje se nalazi u rizomu đumbira ima niz fizioloških i farmakoloških efekata. Đumbir pomaže u kontroli metabolizma lipida, poboljšava antiinflamatorna svojstva i modulira oslobađanje insulina i odgovor. Đumbir možete dodati ne samo u čaj, već i u supe, povrće, dals i kari.

​​Beli luk​

Beli luk ima pozitivnu ulogu u regulaciji glukoze u krvi, ukupnog holesterola i lipoproteina. Alicin (bioaktivno jedinjenje) koje se nalazi u belom luku utiče na lučenje beta ćelija pankreasa i pomaže u oslobađanju insulina. Beli luk se može dodati u variva, pečenja i salate.

​​Cimet​

Cimet daje sladak ukus hrani bez dodavanja šećera i stoga postaje dobra zamena za šećer u slatkim jelima. Studije su takođe prijavile njegovu efikasnost u snižavanju nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

​​​Karanfilić​

Karanfilić ima antiseptičke, antiinflamatorne, analgetičke i digestivne koristi za zdravlje dijabetičara. Oni takođe pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi i poznato je da podstiču proizvodnju insulina.

​​Seme piskavice

Imajući antidijabetičke osobine, seme piskavice pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, što pomaže u upravljanju dijabetesom. Zbog visokog sadržaja vlakana, skokovi glukoze u krvi se izbegavaju usporavanjem varenja i apsorpcije ugljenih hidrata.

Rastvorljiva vlakna iz semena piskavice smanjuju šećer u krvi i povećavaju osetljivost na insulin. Pored toga, piskavica je dobar dodatak ishrani za dijabetičare jer sadrži hemikalije poput galaktomanana i trigonelina koje pomažu u smanjenju insulinske rezistencije i povećanju tolerancije na glukozu.

Kurkuma​

Povećanjem osetljivosti na insulin, snižavanjem šećera u krvi i smanjenjem zapaljenja povezanih sa dijabetesom, kurkuma pomaže ljudima sa dijabetesom. Kurkumin, sastojak koji je aktivan u njemu, poboljšava funkciju pankreasa i pomaže u kontroli metabolizma glukoze.

Kurkuma je koristan dodatak terapiji dijabetesa jer takođe smanjuje rizike povezane sa dijabetesom štiteći vitalne organe od oksidativnog stresa.

Poznavajući prednosti začina u regulaciji nivoa šećera u krvi kod dijabetičara, takođe treba napomenuti da sve prekomerno može biti štetno. Stoga, vodite računa o količini začina koje svakodnevno konzumirate.

Svetl / gettyimages.com