Pasji trn: Plodovi ove biljke mogu da pomognu kod dijabetesa i gojaznosti

by | 06.04.2024
Pasji trn: Plodovi ove biljke mogu da pomognu kod dijabetesa i gojaznosti

Nova studija tvrdi da plodovi biljke pasji trn sadrži jedinstvene nutritivne karakteristike koje imaju potencijal za lečenje dijabetesa i gojaznosti.

 

Nova studija Memorial University in Newfoundland, Kanada tvrdi da bobice iz biljke pasji trn mogle da budu od korisi u lečenju dijabetesa i gojaznosti. Rezultati su nedavno objavljeni u časopisu Journal of the Science of Food and Agryculture.

Pasji trn pod lupom nauke

Ovo nije prvi put da su bobice pasjeg trna (Hippophae rhamnoides) identifikovane kao značajne za ljudsko zdravlje. Bobice su već popularne u Aziji, a takođe se koriste za lečenje artritisa i drugih upalnih stanja u Evropi.

Bobice pasjeg trna sadrže moćne antioksidante koji inhibiraju ili sprečavaju oštećenje ćelija tela slobodnim radikalima. (Veruje se da su slobodni radikali proizvodi životne sredine i drugih stresora.) Bobice i listovi ovog grma naširoko su korišćeni ne samo kao hrana, nego i kao lek.

Pasji trn i zdravstveni benefiti

Plodovi pasjeg trna se vekovima koriste u tradicionalnoj medicini u Tibetu, Kini i nekoliko drugih azijskih i evropskih zemalja. Najveći dokumentovani slučajevi upotrebe su za zdravlje probave, probleme sa želucem i crevima, kardiovaskularno zdravlje, kožne bolesti i čireve.

Autori ove studije izveštavaju o obećavajućim nalazima plodova pasjeg trna za lečenje dijabetesa i gojaznosti uočene in vitro. Ove bobice sadrže vitamine C i E, kao i flavonoide, karotenoide i fenolna jedinjenja te dijetalnih vlakana. Takođe sadrže minerale poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, kao i esencijalne masne kiseline poput omega-3 i omega-6.

Naučnici smatraju da uticati na ćelije dijabetesa smanjenjem oksidativnog oštećenja i upale, potencijalno poboljšavajući osetljivost na insulin i metabolizam glukoze.  Slično tome, u borbi protiv gojaznosti, ovi antioksidansi i dijetalna vlakna mogu pomoći u ublažavanju oksidativnog stresa i upale, podržavajući metaboličko zdravlje i pomažući u naporima za kontrolu težine.

Zbog svoje kombinacije antiinflamatornih i antimikrobnih svojstava, pasji trn može imati pozitivan uticaj na zdravlje creva. Bolje zdravlje creva ima pozitivan uticaj na metaboličko zdravlje, potencijalno pomaže u upravljanju dijabetesom i gojaznošću.

Pasji trn je grm ili manje drvo koje se može naći u planinskim i obalnim područjima širom Evrope i Azije.  Naučnici takođe smatraju da uslovi u kojima raste ova primorska biljka, kao što su zemljište sa visokim sadržajem soli, promenljiva vlaga i loš sadržaj hranljivih materija, verovatno povećavaju otpornost na oksidativni stres u ovim biljkama.

Alexey Sorokin / gettyimages.com