Da li jogurt može da smanji rizik od dijabetesa? Saznajte šta kažu naučnici

by | 15.03.2024
Da li jogurt može da smanji rizik od dijabetesa? Saznajte šta kažu naučnici

Da li jogurt može da smanji rizik od dijabetesa?  Evo šta kaže  nova naučna studija  koju su vodili istraživači Harvardske škole javnog zdravlja.

 

Nova studija koju su vodili istraživači Harvardske škole javnog zdravlja (HSPH) otkrila je da je veća potrošnja jogurta povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Nije utvrđeno da drugi oblici mlečnih proizvoda nude sličnu zaštitu.

Da li jogurt može da smanji rizik od dijabetesa?

Oslanjajući se na zdravstvene podatke od više od 100.000 učesnika u tri dugotrajne studije — Studiji o praćenju zdravstvenih radnika (1986. do 2010.), Studiji zdravlja medicinskih sestara (1980. do 2010.) i Studiji zdravlja medicinskih sestara II (1991. do 2009. ) — istraživači su otkrili da je dnevna porcija jogurta povezana sa 18% manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Viši autor Frank Hu, profesor ishrane i epidemiologije, rekao je za da mehanizmi koji stoje iza ovog nalaza „u ovom trenutku nisu dobro shvaćeni. Jedna hipoteza je da probiotici u jogurtu mogu pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin i smanjenju upale, ali ovu hipotezu treba testirati u randomizovanim kliničkim ispitivanjima. Glavni autor studije bio je doktorant Mu Čen.

Da li jogurt može da utiče na dijabetes: Izjava FDA

Jogurt može da tvrdi da hrana može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, na osnovu ograničenih dokaza, saopštila je u petak američka Uprava za hranu i lekove.

Agencija se složila da postoje neki dokazi, ali ne i značajan naučni dogovor, da jedenje najmanje 2 šolje jogurta nedeljno može smanjiti šansu za razvoj dijabetesa.

Benefiti jogurta

Jogurt je poznat po brojnim zdravstvenim koristima, posebno zbog svojih probiotičkih svojstava. Evo nekoliko glavnih koristi jogurta:

Probavno zdravlje: Jogurt sadrži probiotike, korisne bakterije koje podržavaju zdravlje creva. Ove bakterije mogu pomoći u održavanju ravnoteže crevne mikroflore i smanjiti rizik od gastrointestinalnih problema poput dijareje, nadutosti i sindroma iritabilnog creva.

Jačanje imunološkog sistema: Probiotici u jogurtu mogu poboljšati imunološki odgovor organizma, pomažući u borbi protiv infekcija i smanjujući upale.

Bolja apsorpcija hranljivih materija: Jogurt može pomoći u boljoj apsorpciji hranljivih materija poput kalcijuma, što je važno za zdravlje kostiju i zuba.

Dobro za zdravlje srca: Neke studije sugerišu da redovno konzumiranje jogurta može smanjiti rizik od srčanih bolesti, delom zbog svoje sposobnosti da snizi krvni pritisak.

Dobro za kožu: Probiotici u jogurtu mogu imati blagotvoran uticaj na kožu, smanjujući upalu i poboljšavajući opšte zdravlje kože.

Pomaže u regulaciji telesne težine: Jogurt može biti deo zdrave ishrane za regulaciju telesne težine zbog svoje sposobnosti da pruži osećaj sitosti i podrži metabolizam.

Važno je napomenuti da neke vrste jogurta mogu biti visoko kalorične i sadržati dodatni šećer ili aditive, pa je preporučljivo birati jogurt koji je prirodan, bez dodatnog šećera ili sa smanjenim sadržajem masti, posebno ako je cilj poboljšanje zdravlja.

Doucefleur / gettyimages.com