KADA JE NAJBOLJE POPITI JOGURT

by | 31.01.2022

Ako ga pijete u pogrešno vreme, sve dobro u njemu se uništava

Jogurt nutricionisti hvale kao jedan od najzdravijih napitaka, zbog velikog broja zdravih bakterija koje sadrži. One pomažu crevima da bolje svare hranu i održavaju balans mikrobioma, odnosno čitavog “univerzuma” bakterija koje nastanjuju naše telo. Mikrobiom i njegovo zdravlje u direktnoj su vezi sa varenjem, težinom, imunitetom pa čak i mentalnim zdravljem. Što je više zdravih bakterija u telu, i što su raznovrsnije, to će funkcije organizma biti bolje. Ali je zato važno kada pijete jogurt!
Mnogi piju jogurt uz doručak, jer im se “slaže” uz pecivo, sendvič ili drugu omiljenu namirnicu kojom započinju dan. Ali, da bi organizam osetio sva blagotvorna svojstva jogurta, bakterije koje su u njemu moraju žive da stignu do tankog creva.
Ako ste pojeli nešto pa “zalili” jogurtom, te bakterije će morati da sačekaju dok se hrana ne svari i veliki broj njih biće uništen želudačnom kiselinom. U tanko crevo tako će stići samo vrlo mala količina zdravih bakterija zbog kojih ste i popili jogurt – neće imati dejstvo!
Kada jogurt popijete na prazan stomak, u njemu se ne nalazi toliko kiseline koja će rastočiti zdrave bakterije. Zbog toga je jogurt najbolje popiti na prazan stomak, tada brzo stiže u tanko crevo i najveći broj zdravih bakterija ostaje u funkcionalnom stanju.
Samo za jednu grupu ljudi ne važi ovo pravilo! Ako imate probleme sa želucem, kao što je hronični gastritis, najpre pojedite doručak ili drugi obrok, potom sačekajte sat vremena pa onda popijte šolju jogurta.