Dijabetes povećava rizik od bolesti bubrega: Uobičajeni znaci i testovi koje treba da znate

by | 19.04.2024
Dijabetes povećava rizik od bolesti bubrega: Uobičajeni znaci i testovi koje treba da znate

Da li znate da dijabetes povećava rizik od bolesti bubrega? Kako biste na vreme reagovali, saznajte koji su to uobičajeni znaci zbog kojih treba da se obratite lekaru za pomoć.

Dijabetes je hronično stanje koje karakteriše povišen nivo glukoze u krvi, bilo zbog neadekvatne proizvodnje insulina ili nemogućnosti tela da efikasno koristi insulin.

Dijabetes povećava rizik od bolesti bubrega

Produženi nekontrolisani dijabetes može dovesti do različitih komplikacija, od kojih je jedna bolest bubrega, poznata i kao dijabetička nefropatija.

Ovo stanje utiče na sposobnost bubrega da filtrira otpadne proizvode i višak tečnosti iz krvi, što vremenom dovodi do oštećenja bubrega. Razumevanje uobičajenih znakova, simptoma i testova za dijabetičku bolest bubrega je ključno za rano otkrivanje i lečenje.

Dijabetes povećava rizik od bolesti bubrega: Ovo su simptomi

Prema lekarima ovo su neki od simptoma koje ne bi trebalo zanemarivati

Proteinurija: Jedan od najranijih znakova dijabetesne bolesti bubrega je prisustvo proteina u urinu, poznato kao proteinurija. Ovo se dešava kada se jedinice za filtriranje bubrega, zvane glomeruli, oštete, dozvoljavajući proteinu da curi u urin.

Zadržavanje tečnosti: Kako funkcija bubrega opada, višak tečnosti i otpadnih produkata se mogu nakupiti u telu, što dovodi do simptoma kao što su oticanje ruku, stopala, gležnjeva ili lica.

Visok krvni pritisak: Dijabetička bolest bubrega može izazvati hipertenziju ili pogoršati postojeći visok krvni pritisak. Stalni visok krvni pritisak može dodatno oštetiti bubrege, stvarajući začarani krug.

Smanjeno mokrenje: Kod nekih osoba sa dijabetesnom bolešću bubrega može doći do smanjenja izlučivanja urina, što ukazuje na kompromitovanu funkciju bubrega.

Umor i slabost: Kako funkcija bubrega opada, telo može postati manje efikasno u uklanjanju otpadnih proizvoda, što dovodi do osećaja umora i slabosti.

Takođe, produžena dijabetička nefropatija može izazvati neke dugotrajne efekte na telo kao što su povišeni nivoi kalijuma koji se nazivaju hiperkalemija, ozbiljni kardiovaskularni problemi poput moždanog udara, manje crvenih krvnih zrnaca za oksigenaciju koja izaziva anemiju, komplikacije u trudnoći itd.

Dijabetička nefropatija, ako se ne leči, može da izazove ireverzibilnu završnu bolest bubrega koja će tada zahtevati ponovnu dijalizu ili transplantaciju bubrega.

Dijagnostički testovi

Ovo su neki od testova koje može da preporuči lekar.

Analiza urina: Jednostavan test urina može otkriti prisustvo proteina u urinu, što ukazuje na oštećenje bubrega. Mikroalbuminurija, blago povećanje nivoa albumina (vrste proteina) u urinu, često je rani znak dijabetesne bolesti bubrega.

Testovi krvi: Testovi krvi kao što su kreatinin u serumu i azot ureje u krvi (BUN) se obično koriste za procenu funkcije bubrega. Povišeni nivoi ovih otpadnih proizvoda u krvi mogu ukazivati na oštećenu funkciju bubrega.

Stopa glomerularne filtracije (GFR): Određuje koliko dobro bubrezi filtriraju otpad iz krvi. Smanjena GFR ukazuje na smanjenu funkciju bubrega i može ukazivati na prisustvo dijabetesne bolesti bubrega.

Snimanje bubrega: Testovi snimanja kao što su ultrazvuk, CT skeniranje ili magnetna rezonanca mogu se izvršiti da bi se vizualizovali bubrezi i identifikovale bilo kakve strukturne abnormalnosti ili znaci oštećenja.

Biopsija bubrega: U nekim slučajevima može biti neophodna biopsija bubrega da bi se dobio uzorak tkiva za mikroskopski pregled. Ova procedura može pomoći u potvrđivanju dijagnoze dijabetesne bolesti bubrega i određivanju stepena oštećenja bubrega.

Rano otkrivanje dijabetesa i intervencija su od suštinskog značaja za lečenje dijabetesne bolesti bubrega i usporavanje njenog napredovanja. Ovo obično uključuje modifikacije načina života, kao što je kontrola nivoa šećera u krvi, upravljanje krvnim pritiskom, zdrava ishrana i izbegavanje pušenja i prekomerne konzumacije alkohola.

U nekim slučajevima, lekovi se mogu propisati kako bi se zaštitila funkcija bubrega i smanjio rizik od komplikacija. Redovno praćenje kroz medicinske preglede i preporučene skrininge je ključno za osobe sa dijabetesom kako bi se obezbedilo rano otkrivanje i blagovremeno lečenje bolesti bubrega.

Pornpak Khunatorn / gettyimages.com