Anemija: 5 naturopatskih lekova za povećanje nivoa gvožđa i hemoglobina u krvi

by | 19.04.2024
Anemija: 5 naturopatskih lekova za povećanje nivoa gvožđa i hemoglobina u krvi

Nedostatak gvožđa ometa sintezu hemoglobina u krvi, pogoršavajući stanje i intenzivirajući simptome poput umora. Otkrijte pet prirodnih načina koji mogu da pomognu u borbi protiv anemije.

Anemija, koja je jedan od vodećih zdravstvenih problema u svetu, proizilazi iz niskog nivoa hemoglobina, što često dovodi do iscrpljujućih simptoma kao što su umor, gubitak kose, kratak dah i loš apetit.

Kako prirodno povećati  nivoe gvožđa i hemoglobina u krvi?

Gvožđe vezano za proteine, prisutno u crvenim krvnim zrncima, igra ključnu ulogu u transportu kiseonika do vitalnih organa. Kada nivo hemoglobina opadne, sposobnost tela da isporučuje kiseonik se smanjuje, što dovodi do različitih štetnih efekata.
Anemija izazvana nedostatkom gvožđa je najčešći tip. Nastaje kada telu nedostaje dovoljno gvožđa za adekvatnu proizvodnju hemoglobina. Ova insuficijencija ometa sintezu hemoglobina, pogoršavajući stanje i intenzivirajući simptome poput umora.

5 naturopatskih lekova za povećanje nivoa gvožđa i hemoglobina u krvi

U rešavanju anemije, naturopatija igra ključnu ulogu, nudeći holističke lekove koji imaju za cilj povećanje nivoa gvožđa i revitalizaciju ukupnog zdravlja. Evo 5 naturopatskih pristupa za povećanje nivoa gvožđa na prirodan način:

Cvekla

Cvekla je poznata po svom obilju esencijalnih hranljivih materija, uključujući gvožđe, bakar, fosfor, magnezijum i vitamine B1, B2, B6, B12 i C. Ovi hranljivi sastojci igraju vitalnu ulogu u stimulisanju proizvodnje crvenih krvnih zrnaca i povećanju nivoa hemoglobina u telu.

Da biste iskoristili prednosti cvekle, jednostavno izmiksajte otprilike jednu šolju seckane cvekle dok ne postane glatka. Procedite sok i dodajte kašičicu limunovog soka da biste povećali sadržaj vitamina C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa.
Uključivanje ovog hranljivog soka od cvekle u vašu jutarnju rutinu može vam pružiti osvežavajući i gvožđem podsticaj za vaš dan.

Spanać

Spanać je moćan lek za lečenje anemije, posebno kada je uzrokovana nedostatkom folne kiseline u krvi. Neadekvatna proizvodnja hemoglobina može dovesti do anemije, ali uključivanje spanaća u vašu ishranu može pomoći u ublažavanju ovog stanja.

Bogat vitaminom B12, folnom kiselinom i drugim esencijalnim hranljivim materijama, spanać nudi prirodno rešenje za povećanje nivoa hemoglobina i borbu protiv anemije.
Ako spanać postane redovan deo vaših dnevnih obroka, možete iskusiti njegove blagotvorne efekte i podržati opšte zdravlje i blagostanje.

Moringa

Lišće moringe je rudnik hranljivih materija, sadrži značajne količine gvožđa, magnezijuma i vitamina A i C. Iznenađujuće, jedna porcija listova moringe daje 28 mg više gvožđe od spanaća.

Što ga čini odličnim izborom za podizanje nivoa hemoglobina i povećanje broja crvenih krvnih zrnaca u vašoj ishrani. Kašičicu praha dodatje u kašu za doručak jer može efikasno poboljšati nivo gvožđa i podržati opšte zdravlje.

Crni susam

Crni susam je moćan lek za osobe koje se bore sa anemijom. Prepune kalcijuma, magnezijuma i gvožđa, ove sitne semenke igraju ključnu ulogu u povećanju nivoa gvožđa u telu.

Pored toga, konzumiranje semena susama pomaže u apsorpciji gvožđa, dodatno povećavajući njihovu efikasnost kao prirodnog leka za anemiju. Da biste iskoristili njihove prednosti, potopite seme u pola čaše vode preko noći i konzumirajte ih sledećeg jutra.

Voda za piće iz bakarnih posuda

Korišćenje bakarnih posuda za skladištenje i piće vode je praksa koja nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući povećanje nivoa gvožđa i nadoknadu esencijalnih minerala u telu.
Voda uskladištena u bakarnim posudama prolazi kroz prirodni proces koji se naziva oligodinamički efekat, gde se joni bakra ispiraju u vodu, dajući korisna svojstva.

Pored toga, poznato je da voda za piće iz bakarnih posuda promoviše zdravlje kose i sprečava opadanje. Jednostavno čuvajte vodu u bakarnim posudama i uživajte u revitalizirajućim efektima ovog tradicionalnog leka.

Wiktory / gettyimages.com