5 čajeva koji pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska i čuvaju zdravlje srca

by | 15.03.2024
5 čajeva koji pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska i čuvaju zdravlje srca

Neki čajevi, kao što su hibiskus ili zeleni čaj, mogu pomoći u snižavanju snižavanju visokog krvnog pritiska. Deluju tako što opuštaju krvne sudove i na taj način čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.

 

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je značajan faktor rizika za razna kardiovaskularna stanja, uključujući bolesti srca, moždani udar i srčani udar.

Dok se visok krvni pritisak često leči lekovima i promenama u načinu života, prirodne opcije kao što su čaj od kamilice i bobica gloga, takođe mogu igrati ulogu. Dodavanje nekoliko šoljica u vašu dnevnu rutinu može biti lak i prijatan način da poboljšate svoje kardiovaskularno zdravlje.

5 čajeva koji pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska

Pijenje čajeva za zdravlje srca, kao što su hibiskus ili kamilica, može biti deo holističkog pristupa upravljanju krvnim pritiskom.

Istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da aktivne komponente čaja mogu opustiti krvne sudove, poboljšati funkcionisanje vaših arterija, smanjiti upalu i pomoći u regulisanju određenih procesa u telu koji utiču na krvni pritisak.

Koji su najbolji biljni čajevi u slučaju visokog krvnog pritiska?

Postoji nekoliko vrsta čajeva koji bi vam mogli pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska. Imajte na umu da se efekti mogu razlikovati od osobe do osobe.

Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa se pravi od osušenih latica cveta hibiskusa. Ima živahnu crvenu boju i prijatno trpki, blago kiselkast ukus. Čaj od hibiskusa sadrži jedinjenja, uključujući antocijanine i polifenole, koja mogu pomoći u opuštanju krvnih sudova, što dovodi do smanjenja i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska.

Studija iz 2019. godine sugeriše da je redovno pijenje čaja od hibiskusa povezano sa skromnim, ali značajnim efektima na snižavanje krvnog pritiska, što ga čini popularnim izborom kao prirodni lek za hipertenziju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je popularan napitak napravljen od listova biljke Camellia sinensis. Sadrži bioaktivna jedinjenja koja se nazivaju katehini, posebno epigalokatehin galat (EGCG), koji su povezani sa različitim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje krvnog pritiska.

Studija iz 2023. godine koja uključuje više od 76.000 učesnika u jugozapadnoj Kini sugeriše da je konzumacija zelenog čaja, generalno – bez obzira na to koliko se konzumira i koliko dugo – povezana sa smanjenjem sistolnog krvnog pritiska.

Čaj od maslinovog lista

Čaj od listova masline, napravljen od listova maslinovog drveta, ima nežan, biljni ukus. Ovaj čaj sadrži jedinjenja kao što su oleuropein i hidroksitirosol, za koje se smatra da podržavaju regulaciju krvnog pritiska promovišući opuštanje krvnih sudova.

U studiji iz 2017. u kojoj je učestvovala 31 osoba, konzumiranje čaja od listova masline tokom 28 nedelja – pripremljeno tako što se 5 grama suvog i mlevenog lišća namaka u 250 mililitara tople vode i pije dva puta dnevno – rezultiralo je značajnim smanjenjem sistolne i dijastolne krvi kod pojedinaca. pritisak u roku od 4 nedelje.

Pored toga, značajan procenat učesnika, koji je bio ograničen na osobe sa dijagnozom dijabetesa tipa 2 i prehipertenzije, postigao je standardne nivoe krvnog pritiska.

Čaj od listova masline

Čaj od listova masline

Čaj od bobica gloga

Čaj od bobica gloga, napravljen od bobica glogovog drveta, ima blago sladak i kiselkast ukus. Tradicionalno korišćen za podršku zdravlju srca, čaj od gloga može pomoći u širenju krvnih sudova, poboljšavajući cirkulaciju krvi i doprinoseći snižavanju krvnog pritiska.

Pregledom četiri randomizovana kontrolisana ispitivanja iz 2020. godine utvrđeno je da preparati gloga (tablete ili tečne kapi) značajno snižavaju krvni pritisak kod osoba sa blagom hipertenzijom (prehipertenzija ili hipertenzija u stadijumu 1) kada se uzimaju najmanje 12 nedelja.

Iako ispitivanja nisu posebno uključivala čaj od gloga, vredi napomenuti da mnoga od istih korisnih jedinjenja prisutnih u čaju mogu doprineti ovim efektima.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice pravi se od osušenih cvetova biljke kamilice (Matricaria chamomilla ili Chamaemelum nobile). Poznat je po svojim blagim, umirujućim i umirujućim svojstvima i često se koristi za podsticanje opuštanja i ublažavanje stresa, što može indirektno uticati na krvni pritisak.

Sadrži razna korisna jedinjenja, kao što su flavonoidi, terpenoidi i kumarini, koji doprinose njegovim terapeutskim svojstvima.

Istraživanje iz 2020.  ističe njegov potencijal u oblastima kao što su anti-inflamacija, antioksidacija, zaštita jetre, potencijalni antikancerogeni efekti i regulacija krvnog pritiska.

Koliko šoljica čaja treba da popijete da biste snizili krvni pritisak?

Broj šoljica čaja potrebnih za snižavanje krvnog pritiska može varirati među pojedincima. Takođe može zavisiti od vrste čaja, vaše ukupne ishrane, načina života i vašeg trenutnog nivoa krvnog pritiska.

Neki dokazi sugerišu da redovno pijenje 2 šolje čaja od hibiskusa dnevno može doprineti smanjenju krvnog pritiska tokom vremena.

Koliko vremena je potrebno da čaj snizi krvni pritisak?

Vreme koje je potrebno čaju da snizi krvni pritisak takođe može zavisiti od nekoliko faktora, uključujući vrstu čaja, koliko često ga konzumirate i kako reagujete na njega.

Sve u svemu, može proći nekoliko nedelja do nekoliko meseci redovne konzumacije da dovede do skromnog smanjenja krvnog pritiska.

Potencijalni neželjeni efekti pijenja čaja

Potencijalni neželjeni efekti pijenja čaja uključuju:

  • Osetljivost na kofein: Čaj, posebno crni i zeleni, sadrži kofein, koji kod nekih ljudi može dovesti do nervoze, poremećaja sna ili ubrzanog otkucaja srca.
  • Stomačne tegobe: Prekomerna konzumacija čaja na prazan stomak može izazvati probleme sa varenjem ili refluks kiseline.
  • Interakcije sa lekovima: Neki čajevi, kao što je zeleni čaj, mogu da stupe u interakciju sa određenim lekovima, utičući na njihovu apsorpciju ili efikasnost. Konsultujte se sa lekarom ako ste zabrinuti u vezi sa interakcijama lekova.
  • Bojenje zuba: Tamni čajevi, kao što je crni čaj, mogu zaprljati zube pri produženoj konzumaciji.

Dodavanje čajeva za zdravlje srca u vašu dnevnu rutinu može biti ukusan način da pomognete u holističkom upravljanju krvnim pritiskom. Iako čajevi nisu zamena za lekove ili promene u načinu života, oni imaju neka jedinjenja koja vam mogu pomoći da se opustite i imaju mali, pozitivan efekat na vaš krvni pritisak.

Pre nego što počnete da pijete više čaja na redovnoj osnovi, razgovarajte sa svojim lekarom. Oni vam mogu dati personalizovane savete i pobrinuti se da čaj koji želite da probate neće ometati lekove koje uzimate.

Liudmila Chernetska; HeikeRau / gettyimages.com