Ovaj domaći melem može vam pomoći da ublažite bolove – evo kako se pravi

by | 15.03.2024
Ovaj domaći melem može vam pomoći da ublažite bolove - evo kako se pravi

Donosimo vam jednostavan recept za melem koji ćete sami napraviti od prirodnih sastojaka. Može da vam pomogne da ublažite bolove, zbog čega je poželjno da ga uvek imate u kući. 

 

Postoje različite vrste melema, uključujući one koji su napravljeni od prirodnih sastojaka, kao i farmaceutske meleme koji mogu sadržati sintetičke ili kombinovane sastojke. Prirodni melemi često imaju blagotvoran uticaj na kožu i manje su verovatni da izazovu iritaciju ili alergijske reakcije kod nekih ljudi.

Melem koji će vam pomoći da ublažite bolove

Melem je topikalni proizvod koji se nanosi na kožu radi ublažavanja bolova. Ovi melemi često sadrže sastojke poput mentola, kamfora ili kapsaicina, koji mogu pružiti osećaj hlađenja, zagrevanja ili utrnulosti koji pomažu u privremenom ublažavanju bolova mišića i zglobova.

Međutim, važno je imati na umu da melemi protiv bolova pružaju samo privremeno olakšanje i ne tretiraju uzrok bolova. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa lekarom ako imate ozbiljne ili uporne bolove.

Prirodna sredstva koja pomažu da ublažite bolove

U ovom melemi se nalaze sledeći prirodni satojci: kokosovo ulje, esencijalna ulja peperminta, lavande i eukaliptusa, kao i prirodni vosak. Objasnićemo vam lekovito dejstvo svakog sastojka:

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje se često koristi u ajurvedskoj medicini kao sredstvo za ublažavanje bolova. Smatra se da kokosovo ulje ima protivupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju upale i bolova u telu. Takođe se veruje da masiranje kokosovim uljem može poboljšati cirkulaciju krvi i opuštanje mišića, što može dodatno doprineti smanjenju bolova.

Ulje peperminta

Ulje peperminta može imati nekoliko svojstava koja ga čine korisnim za ublažavanje bolova. Pre svega daje osećaj hlađenja što može pomoći u smanjenju osećaja bola. Kada se nanese na kožu, ulje peperminta može pružiti trenutno olakšanje od bolova mišića ili glavobolje.

Pepermint ima blago protivupalno dejstvo, što znači da može pomoći u smanjenju upale i povezanih bolova. Miris peperminta ima umirujući efekat koji može pomoći u opuštanju tela i smanjenju stresa, što može doprineti smanjenju bola. Ulje peperminta obično se koristi u obliku masaže ili inhalacije.

Ulje lavande

Ulje lavande je poznato po svojim opuštajućim i umirujućim svojstvima, ali takođe može biti korisno i za ublažavanje bolova. Lavanda može pomoći u smanjenju upale koja može uzrokovati bolove u mišićima i zglobovima.

Miris lavande ima umirujući efekat na telo i um, što može pomoći u smanjenju stresa i napetosti koji mogu doprineti bolovima. Masaža uljem lavande može pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije, što može smanjiti bolove u mišićima i zglobovima.

Ulje eukaliptusa

Ulje eukaliptusa je poznato po svojim lekovitim svojstvima, a može biti korisno i za ublažavanje bolova. Eukaliptus ima protivupalna svojstva koja pomažu u smanjenju upale. Takođe, ulje eukaliptusa može delovati kao analgetik, tj. sredstvo za ublažavanje bolova, što može pomoći u smanjenju osećaja bola. Masaža uljem eukaliptusa može pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije, što može smanjiti bolove u mišićima.

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak je prirodni proizvod koji se dobija iz košnice pčela i ima različite primene u tradicionalnoj medicini, uključujući mogućnost ublažavanja bolova. Takođe ima protivupalna svojstva koja pomažu u smanjenju upale, što može ublažiti bolove u mišićima i zglobovima.

Pored toga, pčelinji vosak stvara zaštitni sloj na koži koji može pomoći u zaštiti osetljivih područja i smanjenju osećaja nelagodnosti ili bola.

Pčelinji vosak se često koristi u obliku balzama ili krema za lokalnu primenu na kožu radi ublažavanja bolova. Uvek je važno koristiti pčelinji vosak prema uputstvima i razgovarati sa zdravstvenim stručnjakom pre upotrebe, posebno ako imate alergiju na pčelinje proizvode.

Kako se pravi melem?

Sledite naše korake kako biste napravili ovaj melem koji pomaže u slučaju bolova.

  • Uzmite tri kašičice pčelinjeg voska  i pomešajte ga sa četiri kašičice kokosovog ulja.
  • Zagrejte u mikrotalasnoj da se pčelinji vosak i kokosovo ulje dobro izmešaju.
  • Dodajte nekoliko kapi svih esencijalni ulja u smešu nakon što je izvadite iz mikrotalasne.
  • Dobro promešati smešu i prebaciti je u posudu sa zatvorenim poklopcem.
  • Smesu ostavite sa se ohladi, a potom teglicu čuvajte u frižideru.

Kako se koristi melem?

Pustite da se smeša potpuno ohladi, a zatim je nanesite na bolno mesto. Prvo uradite test tako što ćete naneti melem na malu pobršinu kože. Melem nikada nemojte nanositi u blizini očiju.

masalskaya / gettyimages.com