Reumatoidni artritis: 4 najbolja suplementa za ublažavanje bola

by | 09.12.2023
Reumatoidni artritis: 4 najbolja suplementa za ublažavanje bola

Reumatoidni artritis karakterišu i bolna stanja. Od mnogih vrsta suplemenata dostupnih na tržištu, izdvojila su se pojedina koja mogu da pomognu da pomognu.

Nije lako živeti sa reumatoidnim artritisom, ako posotje stvari koje ga mogu olakšati. Imajte na umu da suplementi nisu brzo rešenje za vaš bol i da im je potrebno vreme. Kada kombinujete suplemente sa drugim tretmanima, kao što su antiinflamatorna dijeta i vežbanje, može doći do značajnijeg ublažavanja bola.

Reumatoidni artritis: Kako ubalažiti bol

Iako postoji mnogo proizvoda na tržištu namenjenih za ublažavanje bolova u slučaju reumatoidnog artritisa, stučnjaci ističu da su ova četiri najbolja:

1. Kurkumin za reumatoidni artritis

Istraživanja sugerišu da kurkumin, koji se nalazi u začinskoj kurkumi, ima antiinflamatorna svojstva i ima potencijal da smanji bol od artritisa. Kurkumin čini samo oko 3% kurkume, tako da ćete možda morati da jedete mnogo kurkume da biste imali primetne koristi za artritis. Zato je alternativa uzimanje suplemenata. Takođe, imajte na umu da velike količine kurkumina mogu inhibirati sposobnost tela da apsorbuje gvožđe. To znači da ako imate nedostatak gvožđa konsultujte lekara pre uzimavanj ovog suplementa.

2. Vitamin D

Ako imate bolove od artritisa ili imate visok rizik od artritisa, lekar može preporučiti dodatak vitamina D. (test krvi može da utvrdi da li imate nedostatak ovog vitamina). Nedostatak vitamina D je povezan sa razvojem osteoartritisa , kao i autoimunog artritisa, kao što su psorijatični artritis i reumatoidni artritis. Nizak nivo vitamina D je takođe povezan sa većim simptomima reumatoidnog artritisa.

Osobe koje imaju bolest bubrega, kostiju, određene vrste raka ili poremećaje kalcijuma treba da razgovaraju sa svojim lekarom pre nego što uzmu suplement vitamina D.

3. Omega-3 masne kiseline

Istraživanja sugerišu da omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva. Osim ako ne jedete masnu ribu poput lososa i skuše dva ili više dana u nedelji, može biti izazovno dobiti terapeutsku količinu omega-3 kroz hranu. Zato, uzimenja suplementa može pomoći.

Većina omega-3 suplemenata dolazi u obliku ribljeg ulja. Ali, postoji i omega-3 na biljnoj bazi. Na taj način se smanjuje rizik od kontaminacije živom koja se nalazi u nekim loše proizvedenim suplementima ribljeg ulja. Dodatak omega-3 na bazi biljaka takođe može biti poželjniji kod vegetarijanaca.

4. Glukozamin i hondroitin sulfat

Mnogi proizvodi dodataka koji imaju za cilj lečenje artritisa sadrže i glukozamin i hondroitin sulfat. Ove supstance se prirodno nalaze u ljudskoj hrskavici. Pozitivne kliničke studije sugerišu da mogu da obezbede skromno ublažavanje bolova pomažući u obnavljanju istrošene hrskavice u zglobovima. Glukozamin treba da izbegavaju osobe alergične na školjke jer se dobija od škampa, rakova i drugih rakova.

Saveti

Uopšteno govoreći, ako uzimate bilo koji dodatak 2 do 6 meseci i ne primetite olakšanje od simptoma artritisa, proverite sa svojim lekarom druge opcije. Mišljenja o preporučenim dozama za suplemente mogu se razlikovati. Pre nego što započnete novi, razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom da biste se uverili da sadržaj dodatka i doza odgovaraju vašem stanju i da neće biti u interakciji sa drugim lekovima i suplementima koje uzimate. Neki suplementi mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se uzimaju u velikim dozama ili u kombinaciji sa drugim suplementima i lekovima.

 

microgen / gettyimages.com