Da li je smrznuto voće zdravo? Saznajte kako se pravilno odrmzava da bi sačuvalo svoje vrednosti.

by | 09.12.2023
Da li je smrznuto voće zdravo? Saznajte kako se pravilno odrmzava da bi sačuvalo svoje vrednosti.

Postoji mnogo dilema o tome da li je ovo smrznuto voće zadržalo vitamine, minerale i druge nutritivne vrednosti. Otkrivamo vam činjenice koje će vam razrešiti dileme.

Ako ste veliki ljubitelj voća, biće vam drago da znate da u zamerzivačima u marketima možete pronaći sve –  od jagoda do borovnica. Sve je oprano, upakovano  i (skoro) spremno za jelo. Ali, da li je to voće i dalje zadržalo svoje nutritivne vrednosti?

Da li je zdravo smrznuto voće?

Bez obzira na to da li je hrana zamrznuta ili sveža, imaće veoma slične profile hranljivih materija. Naime, neki hranljivi sastojci mogu biti manje dostupni kada su zamrznuti, dok drugi, poput vitamina C, vitamina E i riboflavina, mogu biti dostupniji kada su zamrznuti. Proces zamrzavanja potpuno ne utiče na neke hranljive materije.

Smrznuto voće i hranljivi sastojci

Nivo hranljivih sastojaka može biti veći u smrznutom voću, pošto se ono uglavnom beru na vrhuncu zrelosti. Voće se bere, blanšira, hladi i zamrzava — i sve se to dešava u roku od nekoliko sati nakon berbe. Ovaj proces pomaže da se hranljive materije zadrže u hrani, dok će sveži proizvodi obično izgubiti deo svog sadržaja hranljivih materija tokom transporta na tržište.

I to nije jedina korist. Prema Ujedinjenim nacijama, skoro trećina hrane koja se proizvodi godišnje se baca na otpad. Kupovina smrznutog voća može pomoći u smanjenju bacanja hrane jer se može skladištiti i jesti kada nam odgovara, dok sveže voće ima kraći vremenski period u kojem se mora pojesti pre nego što se pokvari. Iako ima duži rok trajanja od svežeg voća, važno je zapamtiti da smrznuto voće neće trajati večno. Trebalo bi ga pojesti u roku od godinu dana od datuma zamrzavanja.

Kako se pravilno odmrzava?

Uz sve prednosti smrznutog voća, možda žurite da ga što pre pojedete. Važno je da se pravilno odmrzne. Odmrzavanje treba da se vrši u frižideru, jer hranu nikada ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata, a ne preporučuje se ni zamrzavanje onoga što odmrznete.

Ako jednostavno ne možete da čekate, postoje neki načini da iskoristite svoje voće pre nego što se odmrzne. Zagrevanje na laganoj vatri na šporetu je idealno, jer ako koristite sok koji izlazi iz voća, sačuvaće vitamine i minerale. Nažalost, stručnjaci upozoravaju da se smrznuto voće ne kuva – ako ga prokuvate, veliki deo hranljivih sastojaka (i ukusa) će se isprati u vodu i izgubiti. Smrznuto voće ne morate odmrzavati ako pravite smutije.

Yingko / gettyimages.com