KAKO DA ZNATE DA LI UZIMATE PREVIŠE OMEGA-3 SUPLEMENTA?

by | 17.08.2023

Prevelila doza postaje beskorisna za telo i zapravo ga opterećuje

KAKO DA ZNATE DA LI UZIMATE PREVIŠE OMEGA-3 SUPLEMENTA?

Omega- 3 suplementi su dobri za ljudsko telo, ali njihovo predoziranje može imati neželjene efekte. Saznajte šta se sve dešava s telom i na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Može li se predozirati omega-3 suplementima?

Omega-3 suplementi su dobri za ljudsko telo i to na nekoliko načina. Ali, da li ste ikada razmišljali o tome da možda uzimate preveliku dozu? Suplementi su bez sumnje dobri za različite telesne funkcije, ali se samo odo određene doze. Kada doza pređe potrebnu granicu, suplementi postaju beskorisni i zapravo preopterećuje telo.

Benefiti omega-3 masnih kiselina

Omega-3 je vrsta masne kiseline koja je korisna za telo. Naime, naše telo ne može da proizvodi sopstvenu omega-3 masnu kiselinu. To je razlog zašto moramo da hranom ili suplementima unosimo ove kiseline u svoje telo.

Postoje tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina: alfa-linolenska kiselina koju telo koristi za energiju, eikozapentaenska kiselina koja se uglavnom nalazi u ribama i dokozaheksaenska kiselina koja je strukturna komponenta mozga, mrežnjače i drugih delova tela. Istraživačke studije povezuju potrošnju omega-3 masnih kiselina sa smanjenjem slučajeva raka dojke, depresije i nekoliko inflamatornih bolesti.

Omega-3 masne kiseline se nalaze u morskoj ribi, ribljem ulju, lanenim semenkama, orasima i čia semenkama. Osobe koje ne vole da jedu ribu često uzimaju suplemente kako bi ispunili svoje telesne potrebe za omega-3 masnim kiselinama.

Koja je idealna doza

Iako su omega-3 masne kiseline veoma neophodne za telo, potrebna mu je samo mala količina. Stoga, ako konzumirate omega-3 suplemente, proverite da ne prekoračujete dotu. Naime, svaka prekoračena doza može primorati telo da reaguje i izbaci ga iz tela.

Stručnjaci savetuju dnevnu dozu 250 mg do 2 g eikozapentaenske kiseline i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Dokozaheksaenska kiselina je strukturna komponenta mnogih telesnih organa. Veće količine eikozapentaenske kiseline u suplementima biće korisne za one koji imaju inflamatorne bolesti.

Reakcija tela u slučaju predoziranja

Predoziranje omega-3 masnim kislinama može da u ustima ostavi ukus ribe duže nego što je to uobičajenom. Osim toga, može se javiti podrigivanje i dah koji se oseća na miris ribljeg ulja.

Iako su ovo blagi znaci da vaše telo ima više nego dovoljno omega-3, ako ne smanjite doze, višak ove kiseline može da poremeti funkcije u telu. Na primer, visoka doza omega-3 može izazvati nagli skok nivoa šećera u krvi.

Takođe je poznato da prekomerna potrošnja ovih kiselina može povećati telesnu težinu. Prevelike doze omega-3 masnih kiselina mogu poremetiti obrazac spavanja.

Zbog toga je preporučljivo da se obratite svom lekaru pre uzimanja suplemenata kako biste znali šta bolje deluje na vas.

Foto: batuhan toker / gettyimages.com