Vodič za vitamine i minerale: U koje doba dana treba da se uzimaju za najbolje efekte

by | 29.11.2023
Vodič za vitamine i minerale: U koje doba dana treba da se uzimaju za najbolje efekte

Pogledajte naš vodič za vitamine i saznajte koje doba dana je idealno da ih konzumirate – i od toga mogu da zavise maksimalni rezultati. 

Većina nas zna da suplementi mogu pomoći da poboljšaju zdrastveno blagostanje. Ali, da li ste znali da pravovremena doza u određeno vreme može maksimizirati rezultate? U idealnom svetu, svi bismo dobijali hranljive materije kroz uravnoteženu ishranu. Ali često, bilo zato što smo netolerantni na određenu hranu, zbog neredovne i nekvalitetna ishrane, suplementi služe kao podrška telu.

Dakle, šta možemo da učinimo kako bismo što bolje iskoristiti vitamine? Obratite pažnju na doba dana kada ih konzumirate jer istraživanja sada sugerišu da vreme doziranja može uticati na efikasnost? Sve se svodi na apsorpciju.

Vodič za vitamine: Važna podrška zdravlju

Posedovanje prave količine hranljivih materija može olakšati telesnu funkciju i sprečiti rizik od razvoja hroničnih stanja. Onim osobama kojima je dijagnostikovan nedostatak nekog vitamina, na primer, lekar može savetovati da uzimaju određene suplemente. Takođe,  uzimanje suplemenata u određeno doba dana može osigurati da izvučemo maksimum iz njih, jer su nekim vitaminima potrebni drugi vitamini ili minerali da bi ih apsorbovali u krvotok. Sve zavisi od toga koja je glavna svrha određenog vitamina.

Vodič za vitamine: Kada je idealno vreme za konzumitanje?

Imajući to na umu, evo nekih od najpopularnijih suplemenata na tržištu danas – i kada ih uzimati za maksimalne rezultate.

Vitamin C

Vitamin C ima nekoliko važnih funkcija u telu: zaštita i održavanju zdravih ćelija, zarastanje rana i, naravno lep ten. Neki suplementi, poput vitamina C, su rastvorljivi u vodi i ne treba ih uzimati uz obrok. Pošto vitamin C doprinosi metabolizmu tako što daje energiju, najbolje ga je uzimati ujutru.

Gvožđe

Popularno kod trudnica, ljubitelja fitnesa i onih sa anemijom, gvožđe se tradicionalno uzima tokom obroka jer može izazvati osećaj mučnine na prazan stomak. Hrana bogata vitaminom C, koja uključuje sok od pomorandže, paprike i jagode, može pomoći da se poveća apsorpcija. Takođe je najbolje izbegavati kofein i mleko, koji mogu da ometaju apsorpciju.

Vitamin D

Vitamin D koji se često naziva „sunčev vitamin“ i preporučuje se tokom zimskih meseci kada nema dovoljno sunčeve svetlosti. Ovaj vitamin je važan za borbu protiv krhkih kostiju, dijabetesa i gojaznosti. Pošto je rastvorljiv u mastima, trebalo bi da konzumirate suplemente vitamina D uz večernji obrok. „Isti savet važi i za druge vitamine rastvorljive u mastima, kao što su A, E i K, jer je tada najverovatnije da će se u potpunosti apsorbovati.

Omega-3 masne kiseline

Iako se prirodno nalaze u masnoj ribi, omega-3 suplementi su savršeni za vegetarijance i vegane, kojima je možda nedostajala ova masna kiselina koja jača srce, mozak i zglobove. Nova studija istraživača sa Univerziteta u Oksfordu čak sugeriše da povećanje nivoa omega-3 može poboljšati san, a savet je da se uzima sa hranom pre spavanja.

Kompleks vitamina B

Dobar svestrani, vitamini B pomažu u održavanju zdravog nervnog sistema i podržavaju telo da razgradi hranu kako bi se pretvorila u gorivo. Najvažnije je, međutim, da vitamini B pomažu da se ponovo pokrene nivo energije, zbog čega je idealno uzimanje ujutru.

Kalcijum

Kosti, mišići, krvni sudovi, hormoni – kalcijum igra glavnu ulogu u njihovom održavanju. Zato je važno da ga imate dovoljno rezervi. Nacionalni institut za zdravlje preporučuje uzimanje kalcijuma zajedno sa hranom. Ali, takođe savetuje da se doza podeli na pola i rasporedi tokom dana.

Probiotici

Naš sistem za varenje je dom za trilione živih kultura i, s obzirom na to da većina ćelija koje čine imuni sistem živi u crevima, održavanje zdravlja creva je ključno. Probiotici se uvek uzimaju uz obroke.

1989_s / gettyimages.com