8 PRIRODNIH LEKOVA PROTIV GRČEVA U MIŠIĆIMA

by | 03.07.2023

Olakšajte bol pomoću jednostavnih lekova koje već imate u kuhinji

8 PRIRODNIH LEKOVA PROTIV GRČEVA U MIŠIĆIMA  

Sedeći način života i dugo radno vreme mogu izazvati razne simptome. Umesto da pribegavate lekovima, možete isprobati prirodne relaksante protiv grčeva u mišićima.

Prirodna sredstva protiv grčeva u mišićima

Grčevi mišića najčešće pogađaju vrat, leđa, ruke, stopala, listovi, tetive kolena, stomak, itd. Oni ograničavaju opseg pokreta i mogu izazvati blagu nelagodnost ili intenzivan bol. Mišićne grčeve mogu se javiti iz sledećih razloga:

  • Naporna fizička aktivnost ili teške vežbe
  • Pogrešan položaj sedenja tokom dugog radnog vremena
  • Nepravilni položaji tokom spavanja ili hodanja
  • Iznenadni okreti, udarci ili padovi
  • Nedostaci hranljivih materija kao što je nedostatak vitamina D, magnezijuma ili proteina
  • Hronični bol u mišićima zglobova uzrokovan osnovnim stanjima kao što su artritis, fibromijalgija i slični zdravstveni uslovi

Biljke koje donose olakšanje

Postoji niz biljaka i biljnih ekstrakata koji mogu pomoći da opustite mišiće i ublažite bol. Zaokružili smo listu prirodnih relaksatora mišića kako bismo vam pomogli da odaberete najprikladniju opciju u trenucima potrebe.

1 Kamilica protiv grčeva u mišićima

Kamilica je terapeutska biljka bogata antiinflamatornim flavonoidima. Masiranjem esencijalnog ulja kamilice na zahvaćene mišiće pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i pruža olakšanje od grčeva. Možete piti čaj od kamilice da opustite ukočene i bolne mišiće.

2 Sok i ekstrakti od trešnje

Trešnje su pune antioksidansa i imaju antiinflamatorna svojstva, što može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju oštećenja i bolova u mišićima. Studija je pokazala da kiseli sok i ekstrakti trešnje mogu pomoći sportistima i maratoncima da oslobode uganuće mišića i povrede.

3 Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima i antiinflamatornim polifenolima koji pomažu opuštanju mišića i ubrzavaju oporavak nakon vežbanja. Smuti od borovnice pre i posle treninga može pomoći bržem oporavku od bilo kakvog oštećenja mišića. Borovnice takođe mogu pomoći u ublažavanju hroničnih bolova u mišićima i upale povezanih sa osteoporozom i pomoći u poboljšanju držanja i pokretljivosti kod starijih osoba.

4 Kajenska paprika protiv grčeva u mišićima

Kapsaicin u paprici je prirodni relaksant mišića i može pomoći u ublažavanju bolova povezanih sa fibromialgijom. Istraživanja sugerišu da primena kreme sa kapsaicinom na zahvaćena područja može ublažiti grčeve i bol u mišićima.

5 Sok od nara

Studija o dizačima tegova pokazala je da ispijanje soka od nara smanjuje oštećenje mišića i pomaže u oporavku. Druga studija je izvestila o korisnim efektima soka od nara na povećanje snage i smanjenje bola mišića fleksora lakta.

6 Nana

Mentol, primarno jedinjenje u ovoj biljci, ima antispazmodična i antiinflamatorna svojstva koja pomažu vašim mišićima da se opuste tokom kontrakcija. Možete da pijete čaj od nane ili da masirate zahvaćeno područje esencijalnim uljem od nane. Međutim, ulje nane možda nije pogodno za ljude sa prethodnim zdravstvenim stanjima koja utiču na jetru, žučne kanale ili žučnu kesu.

7 Ruzmarin

Ova biljka pomaže u opuštanju mišića i leči bolove u zglobovima. Takođe je veoma efikasana u ublažavanju menstrualnih grčeva. Možete da koristite kupku od ruzmarina ili da masirate zahvaćeno mesto esencijalnim uljem ove biljke.

8 Lavanda protiv grčeva u mišićima

Opuštajuća masaža esencijalnim uljem lavande praćena toplim tušem poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u ublažavanju bolnih mišića, omogućavajući im da se opuste.

Napomena: Uvek razblažite eterična ulja pre nanošenja. Možete dodati kap esencijalnog ulja u kašičicu bilo kog osnovnog ulja (poput ulja badema, kokosa ili jojobe). Pratite ovaj metod razblaživanja da biste kombinovali ulja za masažu.

Foto: olegbreslavtsev / gettyimages.com