GORKA SO UBLAŽAVA STRES

by | 03.07.2023

Otkrijte njene zdravstvene prednosti i kako deluje na telo

GORKA SO UBLAŽAVA STRES

 

Gorka so je veoma popularna jer pomaže u rešavanju mnogih zdravstvenih poroblema. Može da spreči depresiju, ublaži bolne mišće i poboljša rad srca

Sredstvo koje ublažava stres

Upotrebljena vekovima, gorka so ima lekovitih svojstava, kao na primer za bol u mišićima, u slučaju stresa, smanjuje bol, pospešuje san i pomaže u slučaju zatvora. Ono što je čini tako popularnom je i njena pristupačnost.

Gorka so predstavlja soli magnezijuma, odnosno magnezijum sulfat. Izgleda slično kao i obična kuhinjska so, razliku se po ukusima. Gorka so se uglavnom koristi za detoksikaciju pa se obično dodaje u vodu za kupanje, ali i može da se pije razblažena s vodom.

Gorka so ublažava stres i donosi zdravstvene benefite

Otkrivamo vam u kojim se sve slučajevima primenjuje gorka so i na koji način. Gorka so se već dugo vremena koristi u pojedinim slučajevima lečenja jer je bogata magnezijumom, mineralom neophodnim za dobro zdravlje. Ovo su neki slučajevi kada se koristi gorka so:

U slučaja manjka magnezijuma

Magnezijum je mineral koji je potreban telu zbog brojnih biohemijskih reakcija. Pre svega, on snižava krvni pritisak i smanjuje rizik depresije. Magezijum je takođe neophodan za rad srca. Prema nekim studijama, magnezijum u gorkoj soli se bolje apsorbuje kada se konzumira oralno, u odnosu sa kožu.

Smanjuje rizik od depresije

Nizak nivo magnezijuma u telu povezuju se s prevelikom oseetljivošću na stres, što takođe može da dovede do depresije, poremećenog sna, anksioznosti i drugih dodatnih problema povezanih s visokim nivoom stresa. Gorska so može da pomogne mozgu da proizvodi dobre neurotransmitere, da proizvodi dopamin, a to sve donosi mentalno blagostanje. Takođe može da uravnoteži nivo melatonina u telu, bez kojeg nema kvalitetnog sna.

Pomaže u slučaju zatvora

Zatvor se dešava kada imate poteškoća s pražnjenjem creva. Prema mnogim istraživačima, visoki nivoi magnezijuma pomažu da se voda „dovede“ u debelo crevo, a to pospešuje pražnjenje creva. Uzimanje dve supene kašike pomešano u vodi (uvek obrastite pažnju na uputstvu za upotrenu) može biti od pomoći. Međutim, previše ovog rastvora može izazvati nadimanje.

Smanjuje bol i otok

Osobe koje pate od hroničnog bola ili bilo kakve vrstu otoka osetili su olkašanje tako što su praktikovali kupku s gorkom soli. Pojedine naučne studije sugerišu da ove kupke mogu pomoći u slučaju kožnih infekcija. Za kupku se sipa šolja gorke soli u kadu, ukoliko drugačije ne piše u uputstvu.

Da li je bezbedno koristiti gorku so?

Previše magnezijuma u gorkoj soli može izazvati laksativan efekat što može da poremeti varenje. Mogući su simptomi kao što su nadimanje, dijareja ili nervozan stomak. Zbog toga se nikada ne preporučuje upotreba veće od preporučene doze koja je navedena na proizvodu.

U ređim slučajevima, izuzetno visoke doze magnezijuma mogu da izazovu i probleme sa srcem. Uvek pogledajte pakovanje ili se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što se obratite kućnom leku kao što je ovaj. Oni koji su skloni alergijskim reakcijama takođe treba da budu oprezni pre upotrebe.

 

Foto: marekuliasz / gettyimages.com