ŠTA SMETE, A ŠTA NE SMETE DA JEDETE U PONOĆ

by | 02.07.2023

Večerali ste i vreme je da idete u krevet. Ali šta, ako ste opet gladni?

ŠTA SMETE, A ŠTA NE SMETE DA JEDETE U PONOĆ  

 

Postoji mnogo razloga zašto ljudi jedu posle večere. Šta god da je razlog morate da znate šta smete, a šta ne smete da gledate u ponoć.

Koju hranu možete da jedete u ponoć, a koju treba da izbegavate

Dakle, da li je u redu jesti u ponoć? Tehnički, trebalo bi da prestanete da jedete obroke ili visoko kaloričnu hranu nakon zalaska sunca. Ali ako osetite glad u ponoć, trebalo bi da pojedete nešto. Određene namirnice neće usporiti vaš metabolizam ili povećati težinu. Zato, evo nekolikiko dobrih opcija:

Hrana koju smete da jedete u ponoć

Orasi

Orasi su savršena noćna užina jer prirodno sadrže melatonin, jedinjenje koje podržava zdrav san. Orasi su takođe bogati magnezijumom koji pomaže u smirivanju nervnih aktivnosti i promoviše zdrav san. Ovi plodovi će dobro odmoriti i vaš um i stomak.

Jogurt

Jogurt je još jedna zdrava opcija za kasno noćno jelo. Sadrži probiotike i proteine pogodne za creva koji daju osećaj sitosti i stabilizuju šećer u krvi. Možete ga jesti s trešnjama ili nekim drugim bobičastim voćem.

Kokice

Zabavna užina za ponoć su kokice. Problem je u tome što ne bi trebalo da korstite kokice namenjene za mikrotalasnu peć jer sadrže razne začeine, maslac i so. Umesto toga, kupite neslana zrna kokica i pripremite ih koristeći malo ulja i začinskog bilja. Kokice su bogate vlaknima i održavaće vas sitim do jutra.

Hrana koju ne bi trebalo da jedete u ponoć

Pica

Jedenje pice kasno uveče može izazvati bol u stomaku, nelagodnost i nadimanje. Pica je bogata masnim sirom, sosom i rafinisanim brašnom što može dovesti do povećanja telesne težine.

Žitarice

Možda mislite da nema štete ako jedete ovu opciju doručka kasno uveče. Međutim, većina ovih hrskavih žitarica je puna šećera, a kada ga konzumirate neposredno pre spavanja može izazvati skok šećera u krvi i povećati nivo insulina.

Čips

Ne možemo pričati o najgorim ponoćnim grickalicama i propustiti čips. Ova opcija za grickanje je bogata soli i ugljenim hidratima. Nemojte držati više kesica čipsa u kuhinji jer biste mogli doći u iskušenje da preterate s količinom.

Foto: Choreograph / gettyimages.com