GANGLIJSKA CISTA: KAKO DA JE UKLONITE

by | 02.07.2023

Potrebno vam je samo nekoliko prirodnih sastojaka biste se rešili ovih neprijatnih izraslina

GANGLIJSKA CISTA: KAKO DA JE UKLONITE

 

Ganglijska cista ne predstavlja samo estetski problem, nego može da oteža i pokretljivost zglobova. Saznajte kako da ih uklonite prirodnim putem

Ganglijska cista: Pomoć stiže iz prirode

Ganglijska ciste je kvržica ispunjena tečnošću, a nalazi se ispod kože u blizini tetiva i zglobova. Obično razvija na stopalima, zglobovima i prstima, mada može nastati i na bilo kom delu tela.

Iako su ganglijske ciste bezopasne i desi se da nestaju same od sebe, ponekad veličina i težina ciste mogu ometati kretanje zglobova. Dobra vest je da postoje neki kućni lekovi za ganglijske ciste koji mogu ublažiti bol i prateće simptome.

Ganglijska cista: Prirodni lekovi

Većina ovih sastojaka ima antiinflamatorna i analgetska svojstva koja mogu pomoći u eliminacije ove izrasline.

Esencijalno ulje limunske trave

Može pomoći u smanjenju bola i isušivanju ciste ispunjene tečnošću. Dve kapi esencijalnog ulja pomešajte s kašičicom kokosovog ulja. Nanesite na zahvaćeno područje i držite pola sata i isperite. Uradite ovo tri puta dnevno.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće sadrži sirćetnu kiselinu, koja ima antiinflamatorna svojstva. To znači da može da pomogne da nestane upala, otok i bolovi povezani s ganglijskom cistom. Kašičicu jabukovog sirćeta pomešajte s ¼ šolje vode. Umočite pamučnu kuglicu, natopite je otopinom i stavite na zahvaćeno područje na telu. Držite ovaj oblog pola sata i isperite. Radite ovo dva do tri puta dnevno.

Vrećica čaja

Crni čaj poseduje antiinflamatorna svojstva. Skuvajte čaj, aotom izvadite filter vrećicu, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Držite na zahvaćenom području pola sata, a potom isperite. Radite ovo dva puta dnevno.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje sadrži ricinoleinsku kiselinu, koja ispoljava antiinflamatornu aktivnost. Nanesite tanak sloj čistog ricinusovog ulja na zahvaćeni zglob i pokrijte čistom gazom. Ostavite da deluje pola sata, a potom isperite. Radite ovo do dva puta dnevno.

Topla kompresija

Topli oblog je još jedna korisna terapija. Stavite flašu sa toplom vodom umotanom u peškir na zahvaćeno područje. Ostavite da deluje do 10 minuta.

Uradite ovo jednom dnevno za brzo olakšanje bolova.

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv upale, otoka i bola. Jednu kašičicu kurkume u prahu pomašajte s amlo vode dok ne dobijete gustu pastu. Nanesite na zahvaćeno područje, ostavite da deluje pola sata i isperite. Radite ovo jednom dnevno.

 

Foto: Kittisak Kaewchalun / gettyimages.com