Kako prestati jesti noću: 8 efikasnih strategija koje će vam pomoći u nameri

by | 30.05.2024
Kako prestati jesti noću: 8 efikasnih strategija koje će vam pomoći u nameri

Kako prestati jesti noću? Verovatno je lakše reći, nego učiniti iako ste svesni da je ovo poptuno nezdrava navika, a pored toga donosi i višak kilograma. Hajde da zajedno pokušamo da rešimo problem. 

Možda ćete povremeno poželeti jesti noću. Međutim, ako se to dešava češće nego što biste želeli, možda ćete se zapitati kako da prestanete da jedete noću. Srećom, unapred planiranje i porcionisanje grickalica, između ostalih praksi, može vam pomoći da smanjite noćnu ishranu. Čitajte dalje da biste saznali više.

Kako prestati jesti noću?

Možda ćete poželeti užinu noću iz nekoliko razloga, od kojih neki možda nisu tako očigledni. Ovo su najčešći uzroci:

Navike ponašanja: Što češće izvodite ponašanje, kao što je jedenje sladoleda dok gledate televiziju uveče, veća je verovatnoća da će vam to postati navika. To znači da odmah uzimanje sladoleda iz zamrzivača nakon što završite sa posuđem može izazvati vašu želju za užinom.

Poremećaji u ishrani:  Poremećaji u ishrani koji mogu izazvati noćnu ishranu uključuju: prejedanje, bulimija, i sindrom noćnog jedenja.

Neadekvatan san: Istraživanja pokazuju da ljudi koji ne ispunjavaju preporuke za spavanje – sedam ili više sati – imaju tendenciju da grickaju generalno, uključujući i noću.

Preskakanje obroka: Studije pokazuju da preskakanje obroka poput doručka povećava rizik od noćnih grickalica i pojačava želju za hranom bogatom ugljenim hidratima.

Stres i anksioznost: Stres može ometati samokontrolu, pojačati hormone koji vas čine gladnim i povećati vašu želju za utešnom hranom poput slatkiša. Ova kombinacija može dovesti do noćnog grickanja.

Šta se dešava sa telom ako jedete noću?

Pre svega, jedenje noću može da poveća telesnu masnoću. Vašem telu je potrebna određena količina kalorija dnevno da bi održala zdravu težinu. Ako previše često jedete previše kalorija, ugojićete se.

Prejedanje noću može izazvati simptome poput glavobolje, dijareje i bolova u stomaku sledećeg dana. Ultra-obrađene grickalice noću takođe mogu učiniti da se osećate krivim, depresivnim ili posramljenim, što utiče na vašu sposobnost da normalno funkcionišete i uspete u školi ili na poslu.

Saveti kako da prestanete  jesti noću?

Evo nekoliko saveta kako da smanjite ili zaustavite želju za grickanjem noću.

1. Promenite svoju noćnu rutinu

Na primer, ako ste skloni da jedete sladoled dok gledate TV svako veče, zamenite ovu praksu drugom aktivnošću. Možete čitati knjigu u krevetu dok pijuckate čaj ili umesto toga snimiti 15-minutni opuštajući video o jogi na mreži.

2. Jedite redovno

Pobrinite se da jedete tokom dana, na osnovu toga kada ste gladni i siti, kako biste smanjili grickanje noću.

3. Naspavajte se

Pokušajte da isključite elektroniku, obučete udobnu pidžamu i opustite se u krevetu da biste se pripremili za dobar, kvalitetan san.

4. Vodite dnevnik ishrane

Praćenje unosa hrane nekoliko dana može vam pomoći da identifikujete potencijalno problematične obrasce kao što su preskakanje obroka ili predugo bez jedenja, što može dovesti do toga da grickate noću.

5. Planirajte svoju užinu unapred

Ako žudite za nečim slatkim, razmislite o zdravijoj opciji kao što je smrznuto grožđe ili „uradi sam“ led. Za slane opcije, izmerite malo mešavine za stazu i spakujte je u mali kontejner tako da se kontroliše porcija.

6. Podelite svoju užinu

Umesto da odnesete celu kesu čipsa na sofu, pokušajte da podelite užinu razumne veličine da jedete. Odmeravanje dela vaše omiljene grickalice može vam pomoći da trenirate oko i da vam da ideju o preporučenoj veličini porcije.

7. Jedenje bez ometanja

Jedenje dok radite bilo šta drugo može vas sprečiti da shvatite koliko grickate—i kada. Ako znate da imate mnogo vremena pred ekranom uveče, možda bi bilo dobro da ugriznete pre toga.

8. Ostanite dosledni

Navike, posebno one koje uključuju hranu, može biti teško prekinuti. Budite strpljivi i znajte da može potrajati da se razvije plan ili rutina koja će vam pomoći da smanjite grickanje noću.

Damir Khabirov / gettyimages.com