ZAŠTO SE JAVLJAJU BELE TAČKICE NA NOKTIMA?

by | 03.07.2023
zasto-se-javljaju-bele-tackice-na-noktima_zasto-se-javljaju-bele-tackice-na-noktima.jpg

Ove promene na noktima na neki način ukazuju na stanje u organizmu

ZAŠTO SE JAVLJAJU BELE TAČKICE NA NOKTIMA?  

Bele tačkice na noktima ili leukonihija mogu da se pojave s vremena na vreme. Postoje nekoliko razloga zbog kojih se javljaju. Saznajte na šta i trebalo da obratite pažnju

Bele tačkice na noktima: Kako da rešite problem

Zdravi nokti, i na prstima ruku i nogu, su meke ružičaste boje sa jednim belim polumesecom zvanim lunula na dnu svakog nokta. Bele tačkice na noktima ili leukonihija mogu da se pojave s vremena na vreme. Uglavnom se javljaju zbog nedostatka minarala, kao i zbog nekih drugih razloga. Na primer, može da se radi o infekciji.

Bele tačkice na noktima: Šta ih uzrokuje

Bele mrlje na noktima ili leukonihija je vrsta delimične bele promene na noktima. Prema mestu poremećaja, leukonihija može da se podeli na tri vrste:

  • Leukonihija striata: To je stanje kada se na noktu pojavljuje bela horizontalna traka koja ide paralelno sa lunulom. Ova prugica izraste zajedno s noktom.
  • Leukonihija longitudinal: Javlja se u vidu belih tračica koje idu paralelno sa bazom nokta.
  • Leukonihija punkata: Najčešći oblik a karakterističan je po belim tačkicama. Uglavnom nestaju tokom vremena. Međutim, kako nokat raste, broj i obrazac mrlja se mogu promeniti.

Ove promene na noktima najčešće izaiva gljivična infekcija, zbog oštećenja ili alergijske reakcije povezane sa proizvodima za nokte. Uzrok može biti i posledica osnovnih stanja kao što su bolesti srca, psorijaza ili ekcem, zatajenje bubrega i pneumonija. Smatra se da je najčešći razlog pojave belih tačkica na noktima nedostatak minerala poput kalcijuma, cinka, natrijuma, gvožđa i bakra.

Kućni lekovi za bele tačkice na noktima

Uključite hranu bogatu ovim mineralima u svoju ishranu kako bi nokti postali jači, kao i da se brže oporave ako je o oštećenju reč. Ako su se bele mrlje na noktima pojavile nakon upotrebe određenog proizvoda za nokte, možda ćete želeti da prestanete da ga koristite. Takođe bi moglo biti od pomoći da proverite sastojke da biste videli da li ste alergični na bilo koju komponentu u tom proizvodu i da to izbegnete dalje.

U većini slučajeva, bele fleke na noktu nestaju same od sebe u roku od šest meseci, koliko je potrebno da se zameni cela nokatna ploča. Međutim, mogu postojati situacije u kojima ćete možda morati da potražite medicinsku pomoć.

Konsultujte se s lekarom ako ste zabrinuti zbog belih tačaka na noktima ili ako sumnjate da imate gljivičnu infekciju koja izaziva promenu boje. Neki znaci uključuju:

  • Dobro definisane bele tačke na noktima
  • Bele tačke koje izgledaju kao da se šire
  • Udubljene i ljuskave tačke
  • Neprijatan miris iz noktiju

 

 Foto: Nadya So / gettyimages.com