Infekcije kože: 5 kućnih lekova koji mogu da donesu olakšanje

by | 06.04.2024
Infekcije kože: 5 kučnih lekova koji mogu da donesu olakšanje

Prema popularnim metodama narodne medicine, neke uobičajene (i blage) infekcije kože mogu se ublažiti i određenim domaćim proizvodima poput jogurta, sode i limuna.

Da bi se lečile infekcije kože neophodno je znati uzrok, zbog čega je neophodno otići kod dermatologa na procenu. Kada se postavi dijagnoza, važno je poslušati preporuke lekara i pridržavati se propisanog lečenja.

Takođe, postoje i nekoliko kućnih lekova koji mogu da pomognu u slučaju infekcije kože kao pomoćni tretman.

Infekcije kože: Šta može da pomogne?

Koža je najveći organ u ljudskom telu. Njena glavna funkcija je da služi kao zaštitna barijera za unutrašnje organe tela od spoljašnjih faktora. Takođe omogućava regulaciju telesne temperature, ravnotežu hidroelektrolita i percepciju stimulusa. Struktura kože je podeljena na tri glavna sloja: epidermis, dermis i hipodermis.

Šta uzrokuje infekcije kože?

Koža je barijera koja sprečava prolaz patogena i drugih opasnih materija u telo. Međutim, ponekad određeni patogeni poput bakterija, virusa i gljivia mogu izazvati infekciju kože.

Infekcije kože koje se ne leče na vreme mogu izazvati niz ozbiljnih neravnoteža u funkcionisanju tela. Među ovim posledicama možemo izdvojiti povećanu proizvodnju belih krvnih zrnaca u krvi, što može izazvati gnoj. Iz tog razloga, od najveće je važnosti da se zadrži proizvodnja bakterija i mikroorganizama koji mogu izazvati ove neravnoteže.

Kako sprečiti infekciju kože?

Neophodno je da koža bude bez bilo koje vrste lezija. Posekotine i opekotine, na primer, su katalizatori za proliferaciju kožnih bakterija. Ako se pojave, treba ih očistiti sapunom i vodom.

S druge strane, održavanje kože čistom je od vitalnog značaja. Podsetimo se da je nakupljanje raznih patogena jedan od glavnih uzroka infekcija.

Prevelika vlaga jer savršena za razmnožavanje mikrroorganizama. Zato je takođe dobro nositi široku odeću, dobro osušiti kožu i nositi japanke u tuševima i javnim bazenima.

Kućni lekovi koji mogu da pomognu

Prema popularnim verovanjima, neke uobičajene (i blage) infekcije kože mogu se ublažiti sledećim domaćim proizvodima.

Pre upotrebe, preporučljivo je konsultovati lekara i nikada ih ne primenjivati bez prethodne dijagnoze. Na ovaj način ćete znati koju dozu da koristite, kako da je koristite, u koje vreme i kada da je potpuno izbegnete, između ostalog.

1. Soda bikarbona

Sastojci:

  • 2 kašike sode bikarbone (18 g)
  • 6 kašika tople vode (90 ml)

Priprema: Pomešajte vodu i sodu tako da dobijete finu pastu. Nanesite je na površinu tela koju želite da tretirate. Ostavite da deluje nekoliko minuta, isperite sa puno vode i dobro osušite kožu. Ovaj lek može pomoći u smirivanju svraba i poboljšanju nekih gljivičnih infekcija (kože i noktiju).

Međutim, mora se uzeti u obzir da je soda bikarbona alkalna supstanca i da može da promeni Ph kože. Ovo može izazvati suvoću ili iritaciju između ostalih neželjenih efekata.

Iz tog razloga se preporučuje da se koristi pažljivo, sporadično i nikada ne nanosi na kožu nerazređenog.

2. Jogurt i limun

Smatra se da ova mešavina ima antibakterijska i antiseptička svojstva. Veruje se da bi mogla da bude korisna u borbi protiv kožnih infekcija i gljivica na noktima.

Sastojci:

  • 2 kašike jogurta (40 g)
  • 3 kašičice limunovog soka (15 ml)

Priprema: Jogurt pomešajte sa limunovim sokom dok ne dobijete homogenu smesu. Nanesite na zahvaćeno područje, ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim dobro isperite sapunom i vodom.

Napomena: Dermatolozi ne preporučuju nanošenje limunovog soka ili drugog citrusnog voća na kožu za lečenje infekcija, uklanjanje fleka ili bilo šta slično, jer to može izazvati iritaciju i pogoršati početni problem. Isto tako, oni komentarišu da činjenica da ga kućni lekovi uključuju kao sastojak ne znači da je 100% benigna ili preporučena.

3. Aloe vera

Iako se gel aloe vere koristi za pravljenje svih vrsta proizvoda za negu kože, on nije najpreporučljiviji element za lečenje infekcija. Međutim, postoje oni koji nanose prirodni gel aloe vere na kožu kako bi je hidrirali, smirili svrab i smanjili bakterije koje izazivaju infekciju.

4. Med

Med je hrana sa obiljem hranljivih materija i antioksidansa i prirodni antibiotik. Neke studije podržavaju njegovu upotrebu kao sredstvo za zarastanje i dezinfekciono sredstvo za male rane.

Zbog toga se preporučuje da se koristi za ublažavanje nekih neprijatnosti izazvanih infekcijama kože, kao što su suvoća i svrab, na primer.

Možete pomešati med sa jogurtom ili drugom hranom da biste pripremili domaće kreme i maske koje će umiriti kožu, a da je ne isušuju.

5. Infuzije od lista masline

U narodnoj medicini listovi masline mogu pomoći u borbi protiv kožnih infekcija, jer se veruje da imaju antiseptički efekat. Može da se nanosi čaj na kožu ili da se pije čaj.

Mere opreza

Ovi kućni lekovi mogu pomoći u borbi protiv nekih patogena koji izazivaju infekcije kože. Takođe se mogu primeniti za ublažavanje svraba, suvoće i drugih simptoma.

Međutim, kao što je već pomenuto, ne treba ih primenjivati bez određene dijagnoze i bez saveta stručnjaka.

Isto tako, oni nisu prikladni za decu, trudnice ili dojilje, ili ako patite od neke značajne bolesti ili zdravstvenog stanja. U ovim slučajevima neophodna je prethodna konsultacija sa lekarom.

Mora se uzeti u obzir da nisu sve kože iste niti moraju blagonaklono da reaguju na iste prirodne tretmane. Zbog toga je najbolje da se uvek konsultujete sa svojim lekarom pre primene ili uzimanja bilo koje vrste prirodnog leka.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com