Folikulitis: Prirodni tretmani koji mogu da smire upalu i svrab kože

by | 18.02.2024
Folikulitis: Prirodni tretmani koji mogu da smire upalu i svrab kože

Folikulitis predstavlja inficiranu folikulu dlake. Prilično je neugodan i može da izazove oštećenje kože i ožiljke. Otkrijte koje su to prirodni tretmani koji mogu da pomognu.

 

Folikulitis je uobičajen kožni poremećaj gde se folikuli dlake upale i ponekad inficiraju. Dermatološka stanja koja takođe spadaju u kategoriju folikulitisa uključuju osip, svrab i reakcija na brijač.

Šta je folikulitis i kako ublažiti simptome?

Folikulitis je osip koji izuzetno svrbi i zahvata folikule dlake, izazivajući osip nalik bubuljicama i ostavljajući kožu bolnom i nežnom. Prvi znaci mogu biti nakupine malih crvenih kvržica ili bubuljica sa belim glavama ispunjenim gnojem. Ako infekcija napreduje, izbočine ispunjene gnojem će se otvoriti i prekriti se kora.

Ovo uobičajeno stanje kože mogu izazvati određene bakterije, virusi, gljivice, paraziti, kvasac, urasle dlake i određeni lekovi. Takođe može biti uzrokovano kada se vlaga zarobi na koži zbog uske odeće, čvrstih pletenica za kosu ili nošenja gumenih rukavica ili čizama tokom dužeg perioda.

Folikulitis nije opasan po život, ali kada se pojavi na vidljivim područjima, ovaj benigni poremećaj kože može biti neugodan i dovesti do ožiljaka i oštećenja kože.

Konvencionalni tretman

Dok će se mnogi slučajevi folikulitisa rešiti u roku od nedelju ili dve uz dobru higijenu i samokontrolu, ako imate težak slučaj ili se folikulitis često ponavlja, poseta lekaru je opravdana.

Za dijagnozu je potreban fizički pregled i anamneza. Da bi odredio vrstu infekcije, lekar može uzeti bris kože kako bi uzeo uzorke infektivnog agensa kako bi odredio pravi tok lečenja.

U retkim slučajevima može biti potrebna biopsija kože da bi se isključilo ozbiljnije osnovno zdravstveno stanje.

Lečenje će zavisiti od vrste folikulitisa koji imate i težine. Neki od mogućih konvencionalnih tretmana koji se mogu preporučiti uključuju:

  • Antibiotske kreme, gelovi ili losioni.
  • Antifungalne kreme, šamponi ili oralni lekovi.
  • Kortikosteroidi, lokalni ili oralni, za smanjenje upale i svraba.
  • Hirurška procedura za dreniranje gnoja iz čireva.
  • Lasersko uklanjanje dlaka.

Prirodni kućni lekovi za folikulitis:

Jabukovo sirće

Prema studiji istraživača sa Univerziteta u Birmingemu u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazalo se da sirćetna kiselina ili sirće inhibira rast određenih sojeva bakterija.

Jabukovo sirće se obično kreće u nivou kiselosti od 2,5% do 3,0% jačine. Prilikom nanošenja na područja zahvaćena folikulitisom, važno je smanjiti njegovu koncentraciju.

Pomešajte 1 kašiku sirćeta i ½ šolje vode. Umočite pamučne kuglice u smešu. Nanesite na zahvaćena područja 20 minuta, dva puta dnevno.

Trebalo bi da počnete da vidite rezultate u roku od nekoliko dana, ali može potrajati nedelju dana ili više u nekim teškim slučajevima.

Ulje čajevca

Poznato po svojoj sposobnosti da se bori protiv bakterija i gljivica, ulje čajevca se lako može dodati u vaš omiljeni sredstvo za tuširanje. Ovo je posebno korisno za rekurentni folikulitis jer se pokazalo da je efikasan protiv bakterija koje se javljaju na koži, uključujući stafilokoke i većinu gram-negativnih bakterija. Pored toga, pokazuje odlična antifungalna svojstva.

Pre upotrebe, napravite mali test flaster na neupadljivom mestu jer ulje čajevca može izazvati neželjenu reakciju kod nekih ljudi. Ako ne reagujete na test, pomešajte 4 do 5 kapi ulja čajevca sa omiljenim šamponom ili sredstvom za pranje tela za svako tuširanje. Dobro umasirajte, ostavite da odstoji na koži ili kosi oko pet minuta i dobro isperite.

Kurkuma

Poznata po svojim antiinflamatornim, antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima, sve je više dokaza koji pokazuju da je kurkuma efikasna za lečenje raznih dermatoloških bolesti.

Kada se borite protiv izbijanja folikulitisa, uzmite 600 miligrama tri puta dnevno visokokvalitetnog dodatka kurkume. Obavezno izaberite onaj koji sadrži crni biber ili piperin da biste povećali apsorpciju kurkume.

Lokalno, pasta od kurkume može pomoći u borbi protiv infekcije, ali – budite upozoreni – jarko žuti ton kurkume može zaprljati vašu kožu nekoliko dana.

Pomešajte ½ kašičice kurkume u prahu sa kokosovim uljem ili samo sa malo vode da dobijete pastu. Lagano nanesite na zahvaćena područja i pokrijte zavojem preko noći. Ponovo primenite po potrebi dok simptomi ne nestanu.

Ulje semenki grejpfruta i ulje geranijuma

Prema studiji objavljenoj u časopisu Burns, ekstrakt semenki grejpfruta i ulje geranijuma, kada se koriste zajedno, bore se protiv stafilokoka i MRSA.

Pored kombinacije ulja geranijuma i semenki grejpfruta, istraživači su otkrili da su ulje geranijuma i ulje čajevca najefikasnije protiv S. Auerusa osetljivog na meticilin.

Za bilo koju kombinaciju, pomešajte kašičicu kokosovog ulja s jednom kapi ulja geranijuma ili semenki grejpfruta. Nanesite na zahvaćena područja, pokrivajući gazom preko noći. Ponavljajte nekoliko dana dok infekcija ne nestane.

Yuri_Arcurs / gettyimages.com