Stvari koji ne bi trebalo da radite ako imate ekcem

by | 18.11.2023
Stvari koji ne bi trebalo da radite ako imate ekcem

Ukoliko imate ekcem pravilnom negom kože možete da kontolišete simptome. Postoje stvari koje treba da zaobilazite u širokom luku.  

Nega kože zahvaćenom ekcemom nije baš lak poduhvat. Budući da je spoljašnji sloj kože slab i, prema tome, osetljiv, pravilna nega je od suštinskog značaja.

Šta treba izbegavati ako imate ekcem

Na prvom mestu, trebalo bi da se konsultujete sa dermatologom oko izbora krema i losiona. Kada ste rešili to pitanje, drugi korak je izbegavanje okidača. Dermatolozi su vrlo jasni po tom pitanju.

Ako imate ekcem izbegavajte tuširanje toplijom vodom

Zvuči jako primamljivo tuširanje toplijom vodom tokom zime. Nažalost, moraćete da se odreknete ovog zadovoljstva ako imate ekcem. Naime, topla voda može da iritira i ošteti kožnu barijeru. A pošto osobe s ekcemom već imaju oštećen sloj barijere kože, a vremenom vrući tuševi samo pogoršavaju stanje. Iako možda tuširanje toplijom vodom može da umiri svrab, to je samo kratkoročno olakšanje. Dermatolozi savetuju da je najbolje da se tuširate mlakom vodom. Takođe, nemojte se predugo zadržavati pod tušem –  do deset minuta je gornja granica.

Nemojte koristiti grube pilinge

Ako imate ekcem, važno je da izbegavate upotrebu grubih proizvoda za piling jer bi to moglo pogoršati stanje. Ovo uključuje fizičke pilinge i hemijske pilinge, kao što su AHA, BHA i enzimi. Umesto toga, obavezno koristite nežne proizvode za lice s ekcemom. Koristite isključivo nežno, hidratantno sredstvo za čišćenje.

Slaba hidratacija kože

Nakon upotrebe nežnog sredstva za čišćenje, obavezno nanesite na kožu hidratantnu kremu. Ne možete kontrolisati svoju genetsku predispoziciju, ali možete kontrolisati svoju rutinu nege kože kada imate ekcem. Redovna primena hidratantne kreme je neophodna. Najbolje je da hidratantnu kremu nanosite ujutru i uveče koristeći proizvod formulisan za osetljivu kožu. To znači da treba da koristite kremu bez ikakvih aktivnih sastojaka ili poznatih iritansa, kao što su mirisi, boje, alkohol i eterična ulja.

Boravite u prostoriji sa suvim vazduhom

Govoreći o suvoj koži, ovlaživač u kući ili kancelariji može vam doneti olakšanje. To je naročito važno u hladnijim mesecima, gde hladan vetar i zagrejane prostorije sa suvim vazduhom mogu uticati na kožu. Korišćenje ovlaživača može pomoći u vraćanju hidratacije drugom sloju kože, održavajući kožu u što je moguće boljem stanju.

Stalno ste pod stresom

Održavanje stresa na minimumu je lakše reći nego učiniti, zar ne? Ali, ako imate na umu da stres može biti okidač za ekcem, onda ćete se potruditi oko toga. Naime, većina bolesti, kožnih i drugih, bukti od stresa. Ovo posebno važi za inflamatorne bolesti kao što su akne, psorijaza i ekcem. U današnje vreme, skoro je nemoguće potpuno izbeći stres, ali morate pronaći neke tehnike. Neke osobe praktikuju jogu ili meditaciju; druge više vole šetnju kroz šumu ili intenzivan kardio trening.

Ako imate ekcem nemojte ignorisati alergene

Alergeni zaista pogoršavaju ekcem. Osobe s ekcemom imaju veću verovatnoću da postanu alergični na dlake kućnih ljubimaca, polen, prašinu i pojedinu hranu. Duža izloženost alergenima ima tendenciju da razbukta ekcem. Važno je napomenuti i da obratite pažnju na deterdžente za pranje suđa. Preporučuju se hipoalergene formule.

ViktorCap / gettyimages.com