Vrući tuševi oštećuju kožu i kosu i utiču na kvalitet sna – upozoravaju stručnjaci

by | 19.03.2024
Vrući tuševi oštećuju kožu i kosu i utiču na kvalitet sna - upozoravaju stručnjaci

Prema novom izveštaju, vrući tuševi, odnosno svakodnevno pranje toplijom vodom i para  mogu da skine prirodna ulja sa kose i kože. To može dovesti do suve kože, lomljive kose i još mnogo toga.

 

Svakodnevno tuširanje toplom vodom uklanja sa kose i tela njihova prirodna ulja i dovodi do suve kože koja se ljušti i svrbi. Naučnici su izdali upozorenje o opasnostima tuširanja pod vrelom vodom. Stanja kao što su ekcem ili psorijaza mogu se značajno pogoršati nakon vrućih tuševa.

Vrući tuševi nisu bezbedni

Naučnici obrazlažu da intenzivna toplota može povećati iritaciju i upalu, što dovodi do ozbiljnijih izbijanja i nelagodnosti. Ali, ne samo to.

Kako vrući tuševi deluju na srce?

Preterano vruća voda može dodatno opteretiti srce. Ovo je posebno rizično za one sa već postojećim srčanim oboljenjima jer bi mogli da se onesveste u kupatilu.

Prema studiji, toplota izaziva širenje krvnih sudova, što zahteva da srce jače pumpa da bi održalo protok krvi. Ovaj dodatni soj može biti problematičan za one sa već postojećim srčanim oboljenjima, što može dovesti do povećanog kardiovaskularnog stresa.

Za neke ljude sa određenim srčanim oboljenjima, ovaj pad krvnog pritiska može izazvati vrtoglavicu, povećavajući rizik od padova ili drugih povreda pod tušem.

Kombinacija naprezanja srca i naglog pada krvnog pritiska značajno povećava rizik od nesvestice. Ovo je posebno opasno pod tušem, gde padovi mogu dovesti do ozbiljnih povreda.

Utiče na kvalitet sna

Tuširanje toplijom vodom pre spavanja može uticati na kvalit sna, kako tvrde stručnjaci. Jedna studija je otkrila da vrući tuš u početku može da deluje opuštajuće, rezultirajuće povećanje telesne temperature može ometati prirodni proces hlađenja tela, neophodan za spavanje.

Naime, hlađenje signalizira telu da je vreme za spavanje, a vrući tuš pre spavanja može da odloži ovaj proces, što će vam napraviti problem da zaspite.

Opasnost od bakterija

Štaviše, para iz tuša može pogoršati simptome astme i preneti bakterije iz plesnivih pločica u pluća. Izveštaj takođe naglašava opasnost od opekotina kože. Ističe se da su glave tuševa savršeno mesto za razvoj štetnih bakterija i gljivica ako se ne održavaju čistim kako treba.

Udobnost i trenutno zadovoljstvo koje proizilazi iz tuširanja u pari mogu u stvari da deluju kao mač sa dve oštrice, potencijalno dugoročno utičući na zdravlje kože i kardiovaskularnog sistema. Kraće tuširanje s mlakom vodom mogu pomoći da se minimiziraju ovi rizici.

YakobchukOlena / gettyimages.com