Da li često zaboravljate stvari? 5 jednostavnih načina da poboljšate memoriju

by | 19.03.2024
Da li često zaboravljate stvari? 5 jednostavnih načina da poboljšate memoriju

Donosimo vam nekoliko praktičnih metoda koje pomažu u održavanju najzdravijeg mogućeg mozga i da poboljšate pamćenje. Ukoliko imate ovaj problem, ovi saveti bi mogli da pomogu.

 

Da li ste ikada ušli u sobu i zaboravili pojam zašto ste uopšte ušli? Ili vam je teško da se setite gde ste stavili telefon ili ključeve? Iako zaborav može biti neugodan, postoje strategije za poboljšanje kognitivnih funkcija i sprečavanje gubitka pamćenja.

Kako da poboljšate memoriju?

Možete značajno poboljšati svoje pamćenje uvođenjem određenih navika u svoju dnevnu rutinu, bez obzira na to koliko često imate propuste u pamćenju. Ovo je 5 praktičnih metoda koje pomažu u održavanju zdravlja mozga i kognitivnih funkcija:

Ostanite fizički aktivni jer će vam pomoći da poboljšate memoriju

Fizička aktivnost nije samo korisna za telo – ona ​​je takođe odlična za mozak. Redovno vežbanje povećava dotok krvi u mozak, što može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od gubitk pamćenja.

Ciljajte na najmanje 30 minuta umerene vežbe većinu dana u nedelji. Aktivnosti poput hodanja, džogiranja, plivanja ili plesa mogu pomoći da mozak ostane u formi.

Vežbe za mozak

Baš kao i mišićima, našem mozgu je potrebna redovna vežba da bi ostao jak i zdrav. Uključite se u aktivnosti koje stimulišu um i izazivaju kognitivne sposobnosti. Zagonetke, mozgalice i igre poput sudokua ili ukrštenih reči su odlični načini da održite mozak aktivnim i poboljšate memoriju.

Pored toga, učenje novih veština ili hobija može pružiti mentalnu stimulaciju i pomoći u izgradnji novih neuronskih puteva, održavajući mozak okretnim i prilagodljivim.

Dobra organizacija

Jedan od uobičajenih uzroka propusta u pamćenju je zaboravnost zbog nedostatka organizacije. Kreiranjem lista obaveza i rasporeda, možete pomoći da vaši zadaci i odgovornosti budu organizovani i lako dostupni.

Napravite naviku da zapisujete važne sastanke, rokove i zadatke i redovno pregledajte liste kako biste ostali na pravom putu. Razbijanje zadataka na manje korake kojima se može upravljati takođe može učiniti da se osećaju manje neodoljivim i lakšim za pamćenje.

Rešite zdravstvene probleme

Ponekad se propusti u pamćenju mogu pripisati osnovnim zdravstvenim problemima ili nedostacima. Jedan uobičajeni krivac je nedostatak vitamina B12, koji može dovesti do kognitivnog pada i problema sa pamćenjem.

Ako sumnjate da su vaši problemi sa pamćenjem možda povezani sa nedostatkom u ishrani, potražite odgovarajuću dijagnozu i lečenje. Dodavanje hrane bogate vitaminima ili suplemenata u ishranu može pomoći u otklanjanju nedostataka i poboljšanju kognitivnih funkcija.

Konzumirajte kurkumu

Kurkumin, jedinjenje koje se nalazi u kurkumi, privuklo je pažnju zbog svojih potencijalnih kognitivnih prednosti. Istraživanje Cambridge University Press-a sugeriše da kurkumin može pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija, uključujući pamćenje, ciljajući puteve uključene u Alchajmerovu bolest.

Iako je potrebno više studija da bi se potvrdila njegova efikasnost, neki dokazi ukazuju na to da suplementi kurkumina mogu pružiti neuroprotektivne efekte i podržati zdravlje mozga.

nicoletaionescu / gettyimages.com