Poboljšajte funkcije mozga: 5 metoda za mentalnu top formu

by | 19.11.2023
Poboljšajte funkcije mozga

Ne možete da pronađete ključeve? Ne brinite – moguće je izoštriti um i poboljšati funkcije mozga određenim metodama.

Da li ste se ikada besomučno tražili ključeve, vozačku dozvolu ili neki važan papir? Ili vam se desilo da ne možete da se setivte adekvatne reči tokom nekog važnog sastanka. Iako ove stvari mogu da deluju frustrirajuće, ipak se svima dešavaju.

Kako poboljšati funkcije mozga?

Kako starimo, prirodno je da se neuroni sporije aktiviraju, ali stres i anksioznost dovode do toga da ljudi patologiziraju savršeno normalna iskustva – kao što je zaboravljanje imena poznanika (ponovo).  Ali, kako smo zreliji postajemo bolji u donošenju odluka, procesuiranju informacija i smišljanju velikih ideja. Bez obzira na godine, nikada nije kasno da usvojite zdrave navike koje će poboljšati funkcije mozga.

5 metoda koje jačaju funkcije mozga

Isprobajte novi hobi ili veštinu

Slušanje klasične muzike i ukrštene reči poboljšaće funkcije mozga, zar ne? Nažalost, ne u tolikoj meri. Iako su ove navike svakako stimulativne, istraživanja sugerišu da je odličan način da se poveća snaga mozga učenje nečeg potpuno novog. To može da bude nešto mentalnog (kao što je učenje novog jezika) ili fizičkog (kao učenje pilatesa, plesa ili pletenja). Kako učimo neku novu veštinu mozak postaje fleksibilniji i formira nove neuronske veze koje vremenom postaju sve jače.

Pišite

Zabavite svoj mozak tako što ćete preći na viši nivo – spajanjem postojećih i novih informacija. To će ojačati složene neuronske mreže u mozgu. Na primer, sledeći put kada pročitate knjigu, možete da se pozabavite pisanjem recenzija, posta ili nekog svog dnevnika samo za vaše oči. Možda ćete biti iznenađeni onim što ste napisali. Ili posegnite za olovkom: Studije pokazuju da pisanje rukom — umesto kucanja — poboljšava obradu informacija, kao i sposobnost da zapamtite ono o čemu pišete.

Hranite um, a ne samo telo

Na mozak, kao i na telo, utiče ono što jedete i pijete. Mediteranska-DASH  dijeta je prema studijama uspela je da uspori kognitivni pad. Dijeta stavlja naglasak na orašaste plodove, pasulj, integralne žitarice, živinu i maslinovo ulje. Takođe, poželjno je konzumiranje lisnatog povrća i najmanje dve nedeljne porcije bobičastog voća, jer su oba bogata antioksidansima koji jačaju mozak.

Dobro se oznojite vežbanjem

Ne bi trebalo da bude novost da je vežba dobra za raspoloženje i ukupnu kondiciju mozga. Istraživanja su otkrila da je redovna fizička aktivnost povezana sa povećanjem sive materije u hipokampusu, delu mozga koji je ključan za pamćenje i uspomene. Vežbanje može takođe smanji stres, podstakne kreativnost i jača samopouzdanje.

Dajte prioritet spavanju

Spavanje je ključno za mozak—čuvanje kratkoročnih i dugoročnih uspomena, održavanje i poboljšanje kognitivne spretnosti, obrada emocija i jačanje i popravljanje neuronskih veza—je nekoliko stvari koje se dešavaju dok spavate. Hronično kratkotrajni san, čiji se efekti mogu eksponencijalno akumulirati tokom godina, povezan je sa problemima mentalnog zdravlja, od Alchajmerove bolesti do depresije i anksioznosti.

JackF / gettyimages.com