HRANA ZA MOZAK: 4 SAVETA ZA BOLJE PAMĆENJE

by | 28.06.2023
hrana-za-mozak-4-saveta-za-bolje-pamcenje_hrana-za-mozak-4-saveta-za-bolje-pamcenje.jpg

Ako u poslednje vreme često zaboravljate neke stvari, pomoći će vam naši saveti

Ponekad zaboravljanje nije veliki problem i može se dogoditi svakome. Međutim, ako to postane previše očigledno vreme je da se oslonite na hranu za mozak.

Hrana za mozak: Kako pospešiti pamćenje

Većina ljudi je pod stresom zbog prenatrpatih obaveza, pa je kod nekih slučaj da se javi zaboravnost. Određene životne navike, kao i hrana, odnosno bilje mogu da poboljšaju pamćenje.

1 Namirnice koje treba da uključite u ishranu

Baš kao što je telu potrebna ishrana, tako je slučaj i sa mozgom, kako bi ostao zdrav i pravilno funkcionisao potrebni su mu vitamini, minerali i drugi nutrijenti. Postoji mnogo prirodnih namirnica za mozak, koje morate uključiti u svoju svakodnevnu ishranu,kao na primer bademe, suvo grožđe, urme, avokado i sveže voće. Ostale namirnice koje su odlične za zdravlje vašeg mozga uključuju sočivo, pasulj, masline, semenke kima i crni biber .

2 Hrana za mozak: Uzimajte antioksidanse

Da bi mozak dobro funkcionidsao potreban mu je kiseonik. Međutim, s velikom potrošnjom kiseonika i sadržajem bogatim lipidima, mozak je veoma podložan oksidativnom stresu. To dovodi do viška slobodnih radikala u ćelijama tela. Antioksidansi su dokazano rešenje za neutralizaciju slobodnih radikala i balansiranje stanja uma. Ružičasto i crveno voće i povrće, poput lubenice i paradajza, bogato je antioksidansima.

3 Biljni čaj za hidrataciju mozga

Kada vaše telo nema dovoljno vode koja mu je potrebna za dobro funkcionisanje, možete se osećati slabo i nestabilno. To se odnosi i na dehidriran mozak. U tom slučaju dobro će vam doći čaj od tulsija ili svetog bosiljka.

4 Naspavajte se

Nedostatak sna može duboko poremetiti funkciju mozga, što može narušiti vaše pamćenje i koncetraciju. Zbog toga je važno da se dovoljno odmarate i dobro naspavate. Pokušajte da u isto vreme svakog dana idete u krevet i budite se ujutru. Takođe, preporučuje se da sinhronizujete svoj ciklus spavanja sa satima zalaska i izlaska sunca za maksimalnu korist. U slučaju problema s nesanicom, popijte sat vremena pred spavanje čaj od lavande.

Foto: kerdkanno / gettyimages.com