KAKO DA NAPRAVITE LOSION POSLE BRIJANJA

by | 28.06.2023

Divan, domaći losion savršen za muškarce s osetljivom kožom

KAKO DA NAPRAVITE LOSION POSLE BRIJANJA  

 

Ovaj losion posle brijanja ima antimikrobna svojstva, što znači da može sprečiti inficiranje bilo kakve posekotine od brijanja

Losion posle brijanja za zdravu kožu

Redovan muški ritual je brijanje. Ukoliko se radi na tradicionalana način, topla voda i sapun čiste kožu, otvaraju pore i omekšavaju dlake na licu, što olakšava brijanje. Sredstva posle brijanja se korsite za zatezanje i toniranje kože. Ovo sprečava prljavštinu i ulje da uđu u pore.

Biljke koje se nalaze u losionu posle brijanja

Recept za losion posle brijanja je antimikrobni, što može sprečiti inficiranje bilo kakve posekotine od brijanja. Osvrnimo se na bilje koje ulazi u ovaj recept za losion posle brijanja.

Ekstrakt hamamelisa

Ekstrakt hamamelisa ima adstrigentna i antiinflamatorna svostva. U narodnoj medicini se vekovima koriti za rane upravo zbog svog svostva da brzo steže površinu sluzokože ili povređene kože, kao i toniranja kože. Takođe je antimikrobno, što znači da sprečava infekciju na posekotinama.

Kora od pomorandže

U tradicionalnoj kineskoj medicini kora pomorandže se koristi u medicini za varenje i iskašljavanje. U receptu koristimo koru ovog citrusa zbog svežeg mirisa.

Začini: cimet, karanfilić i piment

Svaki od ovih začina dodaje svoj jedinstveni miris ovom domaćem losionu posle brijanja, ali to nije sve. Nekada u istoriji cimet je bio vredniji od srebra. Danas se koristi kod prehlade i gripa, dijareje i za balansiranje nivoa šećera u krvi.

Karanfilići su bogati antioksidansima. Eterično ulje karanfilića danas se obično koristi za ublažavanje zubobolje. Piment ili jamajkanski biber se dobija mlevenjem suvih bobica zimzelenog drveta Pimenta Dioic. Piment sadrži antioksidante koji se veoma uspešno bore protiv slobodnih radikala, poznatih uzročnika mnogih bolesti, a tradicionalno se koristi u mnogim zemljama kao lek protiv gljivičnih infekcija.

Rum

Rum je destilovano alkoholno piće napravljeno od melase, nusproizvoda šećerne trske. Ima dezinfekcisjka svojstva.

Esencijalno ulje iglica bora

Ovo esencijalno ulje iglica bora (Pinus Sylvestris ) je uobičajen miris u proizvodima posle brijanja.

Domaći recept za posle brijanja

Ovaj duboko aromatični domaći losion posle brijanja miriše na citruse i biber, što je prava mirisna kombinacija za muškarce.

Sastojci:

  • 1 organska pomorandža
  • 1 štapić cimeta
  • 3 do 5 celih karanfilića
  • 3 do 5 zrna pimenta
  • 1/2 kašičice biljnog glicerina
  • 1/2 kašičice aloe vera gela
  • 3 dl ruma
  • Oko 2 šolje organskog ekstrakta hamamelisa
  • 20 kapi esencijalnog ulja iglica bora

Priprema: Narendajte koru pomorandže, trebalo bi da dobijete oko dve kašike. U redu je ako donjete manje ili više. Narendanu koricu sipajte u teglu od pola litre, dodajte štapić cimeta. Karanfilić i piment.

Sipajte biljni glicerin i aloe vera gel. Promešajte i dodajte rum. Napunite teglu ekstraktom hamamelisa. Na kraju dodajte esencijalno ulje iglica bora. Teglu čvrsto zatvorite poklopcem i dobro protresite. Ostavite da odstoji na sobnoj temeperaturi šest nedelja. Protresite je svakodnevno. Procedite i sipajte losion u čistu bocu.

Foto: Daria Hurst / gettyimages.com