Naučnici tvrde da pisanje rukom poboljšava zdravlje mozga

by | 05.02.2024
Naučnici tvrde da pisanje rukom poboljšava zdravlje mozga

Rezultat ove studije ima ogromnu važnost jer se pokazalo da je pisanje rukom pravi izazov za mozak u odnosu na kucanje. Takođe utiče na bolje pamćenje.

Nova studija objavljena u časopisu Frontiers in Psychology otkrila je zanimljivu korelaciju između pisanja rukom i zdravlja mozga. Za studiju, istraživači su snimili aktivnost mozga 36 studenata. Istraživači sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju konačno su zaključili da rukopis može poboljšati učenje i pamćenje.

Kako pisanje rukom može poboljšati zdravlje mozga?

Od učenika je zatraženo da napišu ili otkucaju reči kao što su šuma ili jež u roku od 25 sekundi. Kapa sa senzoima od 256 elektroda, stavljena je na njihovu glavu kako bi se izmerili moždani talasi.

Naučnici su otkrili da pisanje aktivira skoro ceo mozak u poređenju sa kucanjem, što jedva da aktivira mozak. Naime, mozak nema mnogo izazova kada pritiska tastere na tastaturi u odnosu na to kada ručno formira ta slova.

​Kako se pisanje i kucanje razlikuju u kontekstu mozga?​

Istraživači su otkrili da pisanje rukom zahteva uspostavljanje komunikacije između vizuelnih, senzornih i motornih korteksa mozga. Sa druge strane, za pisanje na mašini učenici morali da vizualizuju slova, a zatim koriste svoje motoričke veštine da poboljšaju pisanje.

Na primer, kada morate da ručno napišete slova  “A” i “B” – svako slovo zahteva potpuno drugačiji obrazac pokreta.

To znači da ručno pisanje uključuje više regiona mozga, promovišući kognitivne funkcije i pamćenje. Taktilna i ritmička priroda rukopisa ima terapeutske efekte, smanjujući stres i anksioznost izazivajući meditativno stanje.

Potezi uključeni u formiranje slova mogu poboljšati fokus, pažnju i samoizražavanje, podstičući osećaj postignuća i kreativnosti. Lična veza sa nečijim mislima kroz rukopis pojačava samorefleksiju i emocionalno blagostanje, pružajući smirujući i centrirajući uticaj na mentalno zdravlje.

​Podstičite decu da pišu rukom ​

Rukopis je ključan za kognitivni razvoj dece, poboljšavajući fine motoričke veštine i koordinaciju ruku i očiju. Pomaže u prepoznavanju slova, pravopisu i jezičkim veštinama, doprinoseći efikasnoj komunikaciji.

Fizički čin pisanja aktivira različite regione mozga, poboljšavajuću neuronske veze i pamćenje. Rukopis takođe podstiče kreativnost i samoizražavanje, omogućavajući deci da na jedinstven način prenesu misli.

Pored toga, opipljivi aspekt rukopisa pruža senzorno iskustvo koje digitalno kucanje ne može da peuži, pomažući u pamćenju informacija. Sve u svemu, rukopis igra fundamentalnu ulogu u obrazovnom i psihološkom razvoju dece, podržavajući njihov akademski uspeh i kognitivni rast.

PATCHARIN SIMALHEK / gettyimages.com