Kozje mleko: Lakše se vari od kravljeg, bogato je prebioticima i jača imunitet

by | 05.02.2024
Kozje mleko: Lakše se vari od kravljeg, bogato je prebioticima i jača imunitet

Kozje mleko  postepeno dobija na globalnoj popularnosti. Bogato je hranljivim materijama i ima brojne zdravstvene prednosti, čak i za one koji imaju umerenu osteljivost na laktozu.

Možda biste želeli da testirate različita mleka pre nego što pređete na biljno mleko ako imate problema sa varenjem konvencionalnog kravljeg mleka. Ili možda sve što želite da uradite je da promenite ono što stavljate u žitarice i kafu ujutro. Zašto ne biste odabrali kozje mleko jer ima brojne benefite.

Kozje mleko postaje sve popularnije

Zbog svojih zdravstvenih prednosti, kozje mleko je jedan od najpopularnijih mlečnih napitaka na svetu. Međutim, koze doprinose samo sa 2 procenta svetske ponude mleka na tržištu.

Kozje mleko je jeftinije jer ga ne treba homogenizovati. Bogato vitaminima, mineralima i hranljivim materijama, savršena je hrana. Globalno gledano, favorizovanije je čak i od kravljeg mleka.

Kozje mleko se lakše vari

Kozje mleko ima sličan sadržaj masti kao kravlje mleko, ali pošto su masne molekuke u kozjem mleku manje od onih u kravljem mleku, lakše se vari. U poređenju sa kravljim mlekom, koje ima 10% skute, kozje mleko sadrži samo 2% skute, što pomaže u varenju tela i izaziva manje iritacije.

​​Potencijalni antiinflamatorni efekti​

Masne kiseline i oligosaharidi, dve bioaktivne supstance koje se nalaze u kozjem mleku, mogu imati antiinflamatorno dejstvo. Ove supstance mogu pomoći u smanjenju telesne upale i jačanju performansi imunog sistema uopšte.

Alternativa za intoleranciju na laktozu​

Međutim, kozje mleko ima oko 12% manje laktoze po šolji od kravljeg mleka, a dobija još manje laktoze kada se preradi u jogurt. Mlečni proizvodi od kozjeg mleka stoga mogu biti manje iritantni za probavni sistem od kravljeg mleka za one sa umerenom osetljivošću na laktozu.

Bogato je prebioticima

Drugi način na koji kozje mleko bolje od kravljeg je to što sadrži više „prebiotičkih“ ugljenih hidrata, koji podržavaju rast dobrih bakterija u našoj crevnoj flori. Ove šećere nazivamo oligosaharidima.

Ovi ugljeni hidrati su ista vrste koji se nalaze u ljudskom mleku – a, to je ono što održava „dobre“ bakterije u bebinom sistemu za varenje.

Bioraspoloživost minerala​

Kozje mleko sadrži minerale poput kalcijuma i magnezijuma za koje se smatra da su biodostupniji od onih koji se nalaze u kravljem mleku. Ovo poboljšava zdravlje kostiju i celokupnu apsorpciju hranljivih materija omogućavajući telu da efikasnije i koristi ove minerale.

Anawat_s / gettyimages.com