Vodič protiv hronične upale: Iskoristite prednost određenih namirnica da smirite stanje

by | 01.02.2024
Vodič protiv hronične upale: Iskoristite prednost ovih namirnica da smirite stanje

Vodič protiv hronične upale može vam pomoći da odaberete namirnice koje će vam pomoći da sačuvate zdravlje i vitalnost. Takođe, smanjuje rizik od ključujući bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i alergija. 

Mnoge bolesti koje pogrešno povezujemo sa prirodnim delom procesa starenja imaju hroničnu upalu kao osnovni „zajednički imenitelj. Osteoporoza, Alchajmerova bolest, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, pa čak i gubitak mišića i slabost su sva stanja koja su povezana sa hroničnom upalom, zajedno sa mnogim drugim.

Vodič protiv hronične upale

Upala je dizajnirana da bude korisna. To je vitalni imunološki odgovor i od suštinskog je značaja za  zdravlje. Da nismo imali inflamatorni odgovor, ne bismo bili u stanju da se borimo protiv infekcije i da se oporavimo i izlečimo od povreda.

Iako je upala vitalni imunološki odgovor, ona je, po zamišljenom planu, akutni kratkoročni napad. Ali, hronična upala je nešto sasvim drugo. Poput dugotrajnih, neželjenih gostiju u kući, ako ćelije imunog sistema za zapaljenje nastave da ostanu aktivne i regrutuju se u deo našeg tela, ovo je hronična upala, koja na kraju izaziva probleme dugo nakon što opasnost nestane.

Uobičajeni uzroci hronične upale:

  • Nelečeni uzroci akutne upale, kao što su infekcija ili povreda koja se ne leči.
  • Izloženost iritantima tokom dužeg vremenskog perioda, kao što su hemikalije ili zagađenje vazduha.
  • Autoimuna bolest, koja dovodi do toga da telo pogrešno smatra normalno zdravo tkivo za patogen i napada ga.
  • Faktori načina života takođe mogu doprineti hroničnoj upali, uključujući pušenje, gojaznost i stres.
  • Pojedine osobe mogu da razviju upalni proces kao reakciju na određenu hranu, na prime na onu koja sadrži gluten, mlečne proizvode ili druge komponente.

Naravno, važno je zapamtiti da je svako individualan i da ljudska tela reaguju na određene okidače na različite načine.

Simptomi

Bezbroj simptoma upozorava na hroničnu upalu: Nizak nivo energije, bol u zglobovima, netolerancija na hranu, loša probava, redovne infekcije, akne, umorna koža, podočnjaci, loše raspoloženje, depresija i debljanje. Sve su to konkretni znaci da je telo preplavljeno hroničnom agresijom i da je promena načina života velika potrebno.

Vodič protiv hronične upale: Na šta treba da obratite pažnju

Prema rečima stručnjaka, jedna od najvažnijih stvari koje možemo da uradimo je da smanjimo količinu stresa kojem izlažemo svoje telo. Ali, i stvari poput:

Ishrana

Istraživanja pokazuju da su neke namirnice prirodna antiinflamatorna sredstva, a to uključuje hranu biljnog porekla, slatki krompir, bobičasto voće, masnu ribu i antiinflamatorno povrće kao što su spanać i kelj.

Možete isprobaci ovaj napitak: spijate u šolju tople vode po pola kašićice đumbira i kurkume, dodajte malo crnog bibera. Razmutite i popijte ujutru. Ovaj napitak ne samo da umiruje probavni trakt, već i drastično smanjuje oksidativni stres.

Neka vam creva budu zdrava

Da li znate da se 70 odsto imunog sistema nalazi u sistemu za varenje? Kada jedete hranu  koja stvara upalu to može da dovede do brojnih zravstvenih problema. Jedno od njih je sindrom propustljivih creva kada sitne čestice iz creva ulaze u krvotok, gde ih imuni sistem prepoznaje kao osvajače i napada ih. Tako počinju da se formiraju netolerancije i alergije.

U tankom i debelom crevu, domu ljudskog mikrobioma, milijarde bakterija žive i regulišu mnoge suštinske aspekte našeg ukupnog zdravlja; od kojih je jedan inflamatorni odgovor. Kada mikrobiom nije u ravnoteži, otežana je apsorpcija hranljivih materija koje ublažavaju upalu.

Upala se može ublažiti, a u nekim slučajevima potpuno ukloniti probioticima ili „dobrim“ bakterijama. Tu su i prebiotici, oblik vlakana,  kojima se probiotici hrane.

Namirnice koje se preporučujus su: luk, banane, zob, pšenične mekinje, jabuke, špargle, čičoka i koren cikorije, jogurt, kefir i kiseli kupus.

jchizhe / gettyimages.com