5 NAMIRNICA BOGATIH PREBIOTICIMA

by | 24.08.2023

Stručnjaci savetuju da ih obavezno uvrstite u jelovnik jer ćete imati višestruke zdravstvene koristi

5 NAMIRNICA BOGATIH PREBIOTICIMA  

Jedite hranu bogatu preobioticima jer oni mbanasiraju mikrobiom creva, jačaju imunitet, smanjenju upale i olakšavaju probavu.

Zašto treba da jedete hranu s prebioticima

Prebiotici su nesvarljiva vlakna i jedinjenja koja se nalaze u određenim namirnicama i podstiču rast i aktivnost korisnih crevnih bakterija. Neophodni za održavanje zdravog mikrobioma creva, jer služe kao izvor ishrane za probiotike. Takođe, prebiotici poboljšavaju zdravlje creva, varenje i apsorpciju hranljivih materija.

Namirnice bogate prebioticima

Ovo je top pet plodova povrća koje je bogato prebioticima i koje svakakko treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

1. Maslačak

Lišće i koren maslačka smatraju se prebiotičkom hranom zbog visokog sadržaja inulina, vrste dijetetskih vlakana koja su hrana za korisne crevne bakterije. Naš organizam ne vari inulin i on počinje da se razlaže tek kada dospe u debelo crevo pod dejstvom enzima koje stvaraju bakterije koje se prirodno nalaze u toj sredini i koje ga koriste kao svoju hranu. Ovo poboljšava varenje, apsorpciju hranljivih materija i jača imunitet.

2. Čičoka

Čičoka takođe ima visok sadržaj inulina. Čičoka poboljava probiotičke aktivnosti u organima za varenje što ima poztivne efekte na metabolizam.

3. Beli luk

Beli luk je prepoznat kao prebiotička hrana ne samo zbog svog sadržaja inulina, nego i fruktooligosaharida (FOS), koji deluju kao hrana za korisne crevne bakterije. Inulin i FOS podstiču raznovrstan i uravnotežen mikrobiom creva. Prebiotička svojstva belog luka takođe doprinose smanjenju štetnih bakterija, potencijalno smanjujući rizik od određenih gastrointestinalnih poremećaja

4. Praziluk

Praziluk je vredan prebiotički izvor hrane, koji sadrži inulin i oligofruktozu, nesvarljiva vlakna koja doprinose zdravlju creva. Oni podstiču aktivnost ovih dobrih bakterija i pomažu u održavanju uravnoteženog i naprednog mikrobioma creva. Ovo, zauzvrat, podržava efikasno varenje, apsorpciju hranljivih materija i jači imunitet.

5. Luk

Luk je moćna prebiotička hrana, koja sadrži fruktooligosaharide (FOS) i inulin, nesvarljiva vlakna koja su neophodna za korisne crevne bakterije. Prebiotička svojstva luka mogu pomoći u smanjenju obilja štetnih bakterija u crevima, što potencijalno dovodi do smanjenog rizika od određenih gastrointestinalnih stanja.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: LindasPhotography / gettyimages.com