SIGURNI NAČINI DA NATERATE SEBE DA POVRATITE

by | 24.08.2023
sigurni-nacini-da-naterate-sebe-da-povratite_sigurni-nacini-da-naterate-sebe-da-povratite.jpg

Da biste povratili, postoji nekoliko koraka koja će sprečiti nelagodnost i komplikacije

SIGURNI NAČINI DA NATERATE SEBE DA POVRATITE  

Ako vam je iz nekog razloga muka, postoje neke metode koje mogu da vam pomognu da lakše povratite nakon čega ćete osetiti olakšanje

Kako da naterate sebe da povratite

Povraćanje je prirodni refleks koji telo koristi da eliminiše pokvarenu hranu ili toksične supstance u stomaku. Telo će automatski stimulisati refleks povraćanja kada je to potrebno.

Međutim, ako ste progutali otrovnu supstancu i iritirajuću tečnost, kao što su proizvodi za čišćenje, ne bi trebalo da pokušavate da povraćate, jer će ta tečnost morati ponovo da prođe kroz grlo što može uzazvati veću štetu. U tom slučaju odmah se javite lekaru po stručnu pomoć.

Pet koraka da bezbedno povratite

1. Temeljno operite ruke

Pranje ruku je veoma važno kako bi se sprečilo prenošenje bakterija i drugih mikroorganizama iz ruku u grlo, što može izazvati razne infekcije. Pre nego što naterate sebe da povratite, obavite temeljnu higijenu ruku sapunom i toplom vodom.

2. Kleknite ispred toaleta

Klečanje ispred toaleta je jedan od najudobnijih i najbezbednijih položaja za povraćanje. Treba izbegavati pritisak na stomak jer to može da izazove još više neprijatnosti.

3. Stavite prst u grlo

Na prednjem delu grla postoji tačka koja se može stisnuti da bi se stimulisao refleks povraćanja. Da biste ga dosegli, stavite prst u usta i lagano pritisnite na područje iza jezika, odakle počinje grlo. Želja za povraćanjem će se pojaviti skoro odmah, iako će neki ljudi morati to da urade dva do tri puta da bi mogli da povraćaju jer mozak može pokušati da blokira signal prvih nekoliko puta.

4. Popijte šolju vode

Nakon povraćanja, važno je da popijete šolju vode da biste uklonili višak stomačne kiseline koji ostaje duž zidova želuca. Ovo može smanjiti osećaj peckanja u stomaku.

5. Sačekajte 30 minuta pre nego što operete zube

Iako ćete možda požečeti da operete zube odmah nakon povraćanja, najbolje je samo vodom isprati grlo. Zubi će biti prilično osetljivi nakon kontakta sa želučanom kiselinom, a pranje zuba to može još više pogoršati. Zbog toga bi trebalo da sačekate oko 30 minuta nakon povraćanja da operete zube.

Savet plus

Umesto prsta, možete da koristite četkicu za zube ili strugač za čišćenje jezika. Refeks za povraćanje se može pokrenuti bockanjem zadnjeg dela grla ili jezika ovim predmetima. Ovo stvara kontrakciju koja sadržaj iz želuca pokreće prema ustima.

Takođe i jake mentalne slike mogu da pomognu. Naime, neke osobe mogu imati povećanu osetljivost na određene senzorne stimuluse koji mogu izazvati povraćanje. Na primer, pomislite na neku neprivlačnu ili pokvarenu hranu.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: Goran13 / gettyimages.com