Prokelj jača kosti i smanjuje upale

by | 18.11.2023
Prokelj jača kosti i smanjuje upale

Čak i ako ne gledate blagonaklono na prokelj, ove neosporne zdravstvene prednosti će vas ubediti da ga redovno konzumirate.

Prokelj je veoma zdravo povrće. Prepuno je jedinjenja koja štite telo od okidativnog stresa, smanjuje rizik od upalnih procesa i poboljšava zdravlje kostiju.

Jedite prokelj i poboljšaćete zdravlje

Nutricionisi, kao i naučnici su se složili da je prokelj pravi rudnik vitamina i minerala, kao i vrednih jedinjenja koja ne nekoliko načina mogu da unaprede zdravlje. Dakle, krenimo redom.

Prokelj sprečava oksidativni stres

Ovo povrće je bogato glukozinolatima. To su moćna antioksidativna jedinjenja su veoma efikasna u borbi protiv oksidatinog stresa i slobodnih radikala koji ošećuju ćelije. Mnogi faktori dovode do oksidativnog stresa, uključujući gojaznost i ishranu bogatu mastima, šećerom i prerađenom hranom.

Vremenom, oksidativni stres može dovesti do hroničnih bolesti poput raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Dakle, ishrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjenju rizika od bolesti. Prokelj se takođe može pohvaliti drugim antioksidansima kao što su vitamini A i  i manganom.

Može da smanji upale

Upalni procesi su još jedna posledica oksidativnog stresa?  A, dugotrajna upala može dovesti do — pogađate — hroničnih stanja kao što su bolesti srca, rak i dijabetes. Na koji način prokelj pomaže? Pre svega prepun je alfa-lipoičnom kiselinom (ALA), antioksidansa koji je izuzetno dobar u smanjenju upale. Prokelj takođe sadrže omega-3 masnu kiselinu koja se zove alfa-linolenska kiselina koja reguliše inflamatorne procese u telu.

Osim toga, prokelj je bogat rastvorljivim vlaknima koja apsorbuje vodu u digestivnom sistemu. Ovo stvara supstancu nalik gelu, koja poboljšava konzistenciju stolice. Ovo pomaže u održavanju ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima, što je ključno za zdravo varenje i naravno sprečaja upalne procese u telu.

Jača imunitet

Da li ste znali da je prokelj bogat vitaminom C isto kao i pomorandža?
Jedna šolja prokelja sadrži 76,5 miligrama vitamina C, dok jedna pomorandža ima 81,9 miligrama. Prema časopisu Nutrients, vitamin C podržava imunitet povećanjem rasta i deobe belih krvnih zrnaca, ili ćelija koje se bore protiv klica koje izazivaju bolesti. Vitamin C takođe pomaže u regeneraciji tkiva i zaceljivanju rana.

Povrće koje jača kosti

Prokelj je bogat vitaminom K čiji zadatak je da aktivira proteine uključene u formiranje kostiju. Vitamin K takođe igra ulogu u suzbijanju i regulisanju resorpcije, odnosno razgradnje koštanog tkiva. Resorpcija kostiju se prirodno ubrzava sa godinama, što povećava rizik od osteoporoze. Da li ste znali da jedna šolja prokelja sadrži 159 μg vitamina K, što je više od dnevnog preporučenog unosa od 120 μg za muškarce i 90 μg za žene? Ovo je zaista impresivan podatak i zato sledeći put ne zaobilazite prokelj.

Olha_Afanasieva / gettyimages.com