8 ZNAKOVA NEDOSTATKA VITAMINA A

by | 21.09.2023
8 ZNAKOVA NEDOSTATKA VITAMINA A

Vitamin A je hranljiva materija rastvorljiva u mastima neophodna za zdrav vid, imuni sistem, plodnost i kožu

Simptomi nedostatka vitamina A uključuju probleme s vidom, poteškoće sa začećem, suvu ili upaljenu kožu, infekcije grudnog koša i još mnogo toga.

Zašto je potreban vitamin A

Postoje dve vrste vitamina A koje se nalaze u hrani: pripremljeni vitamin A i provitamin A. Preformirani vitamin A je takođe poznat kao retinol i obično se nalazi u mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima. S druge strane, telo pretvara karotenoide u biljnoj hrani kao što su crveno, zeleno, žuto i narandžasto voće i povrće u vitamin A. Najveći rizik od nedostatka su trudnice, dojilje, novorođenčad i deca. Cistična fibroza i hronična dijareja takođe mogu povećati rizik od nedostatka.

8 simptoma nedostatka vitamina A:

1. Suva koža

Vitamin A je važan za stvaranje i regeneraciju ćelija kože. Takođe pomaže u borbi protiv upale zbog određenih problema sa kožom. Nedostatak vitamina A može biti krivac za razvoj ekcema i drugih kožnih problema.

2. Suve oči

Problemi sa očima su neka od najpoznatijih problema vezanih za nedostatak vitamina A. U ekstremnim slučajevima, nedostatak vitamina A može dovesti do potpunog slepila ili umiranja rožnjače. Suve oči, ili nemogućnost stvaranja suza, jedan je od prvih znakova nedostatka vitamina A.

3. Noćno slepilo

Ozbiljni nedostatak vitamina A može dovesti do noćnog slepila. U jednoj studiji, ženama sa noćnim slepilom je davan vitamin A u obliku hrane ili suplemenata. Oba oblika vitamina A su poboljšala stanje.

4. Neplodnost i problemi s začećem

Vitamin A je neophodan za reprodukciju kod muškaraca i žena, kao i za pravilan razvoj kod beba. Nedostatak vitamina A je takođe povezan sa pobačajima.

5. Usporen rast kod dece

Kod dece koja ne dobijaju dovoljno vitamina A može se desiti da sporije rastu. To je zato što je vitamin A neophodan za pravilan razvoj ljudskog tela. Nekoliko studija je pokazalo da vitamin A suplelementi, sami ili sa drugim hranljivim materijama, mogu poboljšati rast.

6. Infekcije grla i grudnog koša

Česte infekcije, posebno u grlu ili grudima, mogu biti znak nedostatka vitamina A. Suplementi vitamina A mogu pomoći kod infekcija respiratornog trakta.

7. Sporije zarastanje rana

Rane koje ne zarastaju dobro nakon povrede ili operacije mogu biti povezane sa niskim nivoom vitamina A. To je zato što ovaj vitamin podstiče stvaranje kolagena, važne komponente zdrave kože. Istraživanja sugerišu da i oralni i lokalni vitamin A mogu ojačati kožu.

8. Akne

Pošto vitamin A podstiče razvoj kože i bori se protiv upale, može pomoći u prevenciji ili lečenju akni. Istraživanja pokazuju da kreme koje sadrže vitamin A mogu smanjiti broj lezija akni za 50%

Opasnosti od previše vitamina

Vitamin A je vredan za opšte zdravlje. Međutim, previše toga može biti opasno. Hipervitaminoza A, ili toksičnost vitamina A obično je rezultat uzimanja visokih doza suplemenata tokom dužeg vremenskog perioda. Međutim, većini zdravih odraslih osoba treba 700–900 mcg dnevno. Ljudi retko dobijaju previše vitamina A samo ishranom.

Višak vitamina A se skladišti u jetri i može dovesti do toksičnosti i problematičnih simptoma, kao što su promene vida, oticanje kostiju, suva i gruba koža, čirevi u ustima i konfuzija. Trudnice treba da budu posebno oprezne da ne unose previše vitamina A kako bi sprečile moguće urođene mane. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate suplemente vitamina A.

Prirodni izvori vitamina A

Vitamin A se nalazi u mesu, mlečnim proizvodima i jajima, kao i u crvenoj, narandžastoj, žutoj i zelenoj biljnoj hrani. Da biste bili sigurni da dobijate dovoljno vitamina A, jedite raznovrsnu ovu hranu.

Ako sumnjate da imate nedostatak vitamina A, razgovarajte sa svojim lekarom. Uz pravu hranu i suplemente, otklanjanje nedostatka može biti jednostavno.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: LumenSt / gettyimages.com