Vitamin A štiti oči i sprečava slabljenje vida koje dolazi s godinama

by | 20.12.2023
Vitamin A štiti oči i sprečava slabljenje vida koje dolazi s godinama

Vitamin A štiti oči i pomaže u održavanju zdravog vida. Pored toga potreban je za održavanje mnogih funkcija u telu, pa i jačanju imuniteta. 

Vitamin A je generički termin za grupu jedinjenja rastvorljivih u mastima veoma važnih za ljudsko zdravlje. Preporučuje se da muškarci dobijaju 900 mcg, žene 700 mcg, a deca i adolescenti 300-600 mcg vitamina A dnevno.

Vitamin A štiti oči

Jedinjenja vitamina A nalaze se u životinjskoj i biljnoj hrani i dolaze u dva različita oblika: preformirani vitamin A i provitamin A.

Preformirani vitamin A poznat je kao aktivni oblik vitamina, koji telo može da koristi baš takav kakav jeste. Nalazi se u životinjskim proizvodima uključujući meso, piletinu, ribu i mlečne proizvode i uključuje jedinjenja retinol, retinal i retinoičnu kiselinu.

Karotenoidi provitamina A — alfa-karoten, beta-karoten i beta-kriptoksantin — su neaktivni oblik vitamina koji se nalazi u biljkama.

Ova jedinjenja se u telu pretvaraju u aktivni oblik. Na primer, beta-karoten se pretvara u retinol (aktivni oblik vitamina A) u tankom crevu.

Vitamin A štiti oči od noćnog slepila i slabljenja vida

Vitamin A je potreban za pretvaranje svetlosti u električni signal koji se može poslati u mozak. U stvari, jedan od prvih simptoma nedostatka vitamina A može biti noćno slepilo, poznato kao niktalopija.

Noćno slepilo se javlja kod ljudi sa nedostatkom vitamina A, jer je vitamin glavna komponenta pigmenta rodopsina. Rodopsin se nalazi u mrežnjači oka i izuzetno je osetljiv na svetlost. Osobe sa ovim stanjem i dalje mogu normalno da vide tokom dana, ali imaju smanjen vid u mraku jer im se oči bore da uhvate svetlost na nižim nivoima.

Pored sprečavanja noćnog slepila, konzumiranje adekvatnih količina beta-karotena može pomoći da se uspori slabljenje vida koji dolazi sa starenjem.

Makularna degeneracija (AMD) je vodeći uzrok slepila u razvijenom svetu. Iako je njegov tačan uzrok nepoznat, smatra se da je rezultat ćelijskog oštećenja mrežnjače, koje se može pripisati oksidativnom stresu.

Studija o očnim bolestima u vezi sa uzrastom otkrila je da davanje antioksidansa (uključujući beta-karoten) ljudima starijim od 50 godina sa određenom degeneracijom vida smanjuje rizik od razvoja uznapredovale makularne degeneracije za 25%.

Vitamin A poboljšava zdravlje imunuteta što mu omogućava da funkcioniše na najbolji mogući način. Vitamin A igra vitalnu ulogu u održavanju prirodne odbrane tela. Ovo takođe uključuje mukozne barijere u očima, plućima, crevima i genitalijama koje pomažu u hvatanju bakterija i drugih infektivnih agenasa.

Jun / gettyimages.com