KRATKOVIDOST: DOMAĆI RECEPTI ZA BOLJI VID

by | 27.07.2023
kratkovidost-domaci-recepti-za-bolji-vid_kratkovidost-domaci-recepti-za-bolji-vid.jpg

Nekoliko jednostavnih sastojaka iz vaše kuhinje može vam pomoći da poboljšate vid

 

Gledanje u ekran mobilnog i laptopa satima zaredom može prouzrokovati više štete vašim očima nego što mislite. Miopija, opšte poznata kao kratkovidost, pogađa 1,6 milijardi ljudi širom sveta.

Kratkovidost: Kako da poboljšate vid

Koliko god to zvučalo šokantno, dobra vest je da postoji nekoliko kućnih lekova za kratkovidost koje možete isprobati za efikasno lečenje stanja. Određene promene u načinu života i praćenje vaše ishrane održaće vaš vid zdravim. U ovom članku istražujemo koje su to namirnice koje mogu da pomognu da spreče i ublaže simptome miopije.

Prirodni načini lečenja kratkovidosti

1. Vitamin D

Konzumirajte hranu bogatu vitaminom D poput masne ribe, tunjevine, lososa, govedine, sira, žumanca i soka od pomorandže. Takođe možete uzimati dodatne suplemente za vitamin D nakon konsultacije sa svojim lekarom. Nizak nivo vitamina D često je povezan sa miopijom.

2. Sladić

Sastojci:

  • ½ kašičice praha korena sladića
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica gi putera
  • 1 čaša toplog mleka

Priprema: Sladić podelite na dva jednaka dela. Jednu polovinu pomešajte s kašikom meda, a drugu polovinu sa kašičicom gi putera. Ujutru pijte sladić s gi puterom i mlekom, a uveče sladić s medom i mlekom.

Sladić je odličan lek za miopiju zbog svojih revitalizirajućih i regenerativnih svojstava. Sadrži izolikviritgenini koji je antiangiogeničan i pomaže u poboljšanju vida.

3. Sok od šargarepe

Svakodnevno konzumirajte čašu svežeg soka od šargarepe. Onje prepun karotenoida poput luteina i zeaksantina u njemu. Ovi karotenoidi čine glavne pigmente koji se nalaze u mrežnjači. Oni štite makulu od oštećenja i poboljšavaju vaš ukupni vid

4. Omega-3 masne kiseline

Konzumirajte hranu bogatu omega-3, kao što su orasi, laneno seme, riba i tamno lisnato povrće. Takođe možete uzimati suplemente omega-3 nakon konsultacije sa svojim lekarom.

Omega-3 masne kiseline podstiču popravku oštećenih ćelijskih membrana u očima što ih čini jednim od najboljih lekova za lečenje miopije i sprečavanje njenog napredovanja.

5 Ružina voda

Sastojci:

  • ½ šolje ružine vode
  • Loptice vate

Namočite dve pamučne loptice u ružinu vodu. Stavite natopljene jastučiće preko zatvorenih očiju i držite 15 do 20 minuta. Radite ovo jedanput dnevno. Ružina vodica može trenutno da umiri napete oči. Kratkovidost obično nastaje zbog očiju pod stresom, a ružina vodica može pomoći da se opuste svojim svojstvima hlađenja.

Foto: GuindillayPimienta / gettyimages.com