MED S TOPLOM VODOM: 6 BENEFITA ZA TELO

by | 27.07.2023

Svakodnevna konzumacija ovog prirodnog zlatnog eliksira je dobra stvar

 

Med s toplom vodom je blagodet jer može da vam pomogne da izgubite kilograme, da vam koža postaje sjajna i jedra, kao i da ojačate imunitet.

Med s toplom vodom: Nenadmašan eliksir

Poznato je da je med jako lekovit, a ako se koristi kao napitak s mlakom vodom može da vam donese mnogo dobrobiti za celokupan organizam. Možete samo da razmutite kašičicu meda u šolji tople vode ili možete dodati malo limunovog soka.

Limun je prepun vitamina C, moćnog antioksidansa koji može pomoći u poboljšanju vašeg ukupnog zdravlja. Možete uzimati med s toplom vodom u bilo koje doba dana. Ukoliko ga uzimate uveče obezbediće vam dobar san.

Med s toplom vodom donosi mnoge prednosti

Ovaj napitak se često preporuuje iz ovoh razloga:

1. Antimikrobno dejstvo

Antibakterijska svojstva meda mogu zaštititi organizam od zaraznih bolesti.

2. Pomaže kod kašlja

Postoji nekoliko prednosti tople vode sa medom za decu. Med može smanjiti učestalost i težinu kašlja kod dece. Može se davati u dozi od 2,5 ml deci starijoj od godinu dana. Međutim, ne treba ga davati detetu mlađem od godinu dana.

3. Za dobar san

Med takođe može poboljšati kvalitet sna kod osoba s infekcijama gornjih disajnih puteva kao što je kašalj.

4. Poboljšava varenje

Med pokazuje pozitivan efekat na crevne bakterije i pomaže u održavanju zdravog i uravnoteženog digestivnog sistema. Med takođe može inhibirati genotoksičnost i štetne efekte mikotoksina kada se koristi kao zamena za prerađeni šećer.

5. Može pomoći u gubitku težine

Zamena šećera sa medom može dugoročno pomoći u gubitku težine.

6. Donosi olakšanje od mamurluka

Naučne studije pokazuju da med može smanjiti koncentraciju alkohola u krvi. Za ublažavanje simptoma mamurluka, pomešajte med sa pola šolje soka od pomorandže i jogurta. Pored toga, med sprečava dehidrataciju.

Da li postoje neželjeni efekti uzimanja meda sa toplom vodom?

Med je prirodni zaslađivač koji je potpuno bezbedan za konzumiranje većinu vremena. Ali iako je to bolja alternativa prerađenom šećeru, morate da konzumirate med umereno ako imate dijabetes ili kožu sklonu aknama.

Deci mlađoj od godinu dana ne treba davati med jer povećava rizik od botulizma.

Foto: Wojtek Skora / gettyimages.com