PASTA OD KURKUME ZA ČIR NA DESNIMA

by | 27.07.2023

Oklašajte ovu tegobu receptom koji ćete sami napraviti

PASTA OD KURKUME ZA ČIR NA DESNIMA  

Izlečite čir na denima i rešite se bola koji vam zadaje dok jedete. Pritom, korstite samo prirodna sredstva.

Izlečite čir na dasnima

Da li ponekad osećate nežnu izbočinu na desni zbog koje se osećate neprijatno? Ovo je fistula ili čir na desnima koje mogu da zadaju bol prilikom žvakanja. Ako se ne leče ove fistule mogu dovesti do potencijalnih zdravstvenih komplikacija.

Šta je čir na desnima?

Fistrule su gnojne kvržice koje se razvijaju na desnima. Nastaju zbog bakterijske infekcije prouzrokovane nakupljanjem bakterija u predelu desni. Faktori kao što su ostaci hrane u zubima, plak ili bolest desni mogu dovesti do prekomernog rasta bakterija u džepovima desni. Postoje dve vrste čireva:

  • Parodontalni apsces: Vrsta apscesa koju karakteriše nakupljanje gnoja unutar parodontalnog džepa.
  • Periapikalni apsces: Vrsta apscesa kiji se formiraju u korenu zuba.

Čir na desnima: Kurkuma donosi olakšanje

Kurkuma se vekovima koristila za lečenje različitih zdravstvenih stanja. Prema studiji, kurkuma može pomoći u lečenju parodontalnih bolesti i može da smanji bol. Takođe, može da bude od ključnog značaja u prevenciji bolesti desni.

Da biste napravili pastu, pomešajte 1 kašičicu kurkume sa ½ kašičice soli i 1⁄2 kašičice hlado ceđenog ulja od slačice. Perite zube ovom pastom dva puta dnevno. Ostavite da odstoji dva do pet minuta, a zatim temeljno isperite usta vodom.

H4. Savet plus

Poznato je da postoji mnogo esencijalnih ulja koja mogusprečiti razvoj bakterija. Naučnici sugerišu da esencijalna ulja čajevca, majčine dušice i peperminta mogu biti podjednako efikasni kao i klasični antiseptik protiv oralnih mikroba.

Da biste koristili esencijalna ulja za oralno zdravlje, dodajte 1 kap esencijalnog ulja u vodicu za ispiranje usta ili na pastu za zube. Za ispiranje možete pomešati 1 kap esencijalnog ulja sa ¼ šolje vode.

Ako koristite esencijalno ulje karanfilića ili čajevca, razblažite ga s vodom i nežno masirajte zahvaćeno područje. Čak i nakon što isprobate ove lekove za čireve desni i oni se povuku, svakako treba da posetite stomatologa.

 

Foto: seb_ra / gettyimages.com