Divlji krastavac rešava probleme sinusitisa, rinosinusitisa i čisti nos

by | 20.12.2023
Divlji krastavac rešava probleme sinusitisa, rinosinusitisa i čisti nos

Divlji krastavac je mediteranska biljka s dugogodišnjom tradicijom u ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba. Posebno je blagotvoran u slučaju hroničnih upala sinusa. 

 

Divilji ili morski krastavac (Ecballium elaterium) se tradicionalno koristi za lečenje sinusitisa. Raste u mediteranskom regionu do 4oo m admorske visine, uglavnom na peskovitim mestima. U fioterapiji se koristi zeleni – nezreli plodovi biljke.

Divlji krastavac rešava probleme sa sinusima

Sinusitis je upala tkiva u sinusima (prostori na čelu, obrazima i nosu obično ispunjeni vazduhom). To izaziva bol u licu, začepljen nos ili curenje sekreta iz nosa, a ponekad i temperaturu i druge simptome. Obično je uzrokovana prehladom, ali drugi virusi, bakterije, gljivice i alergije takođe mogu izazvati sinusitis.

Divlji krastavac ima antiinflamatorna svojstva, zato može da pomogne u smirivanju upala, zbog čega ima blagotvorno desjtvo u slučaju sinusitisa. Takođe je poznato i njegovo purgativno i diureticno sredstvo, narocito kod trovanja narkoticima. Prema novijim istraživanjima ima uticaj na virusni hepatitis. Koristiti se i lokalno u slučaju reumatizma, isijasa, neuralgija, kod apscesa i za obloge na bolnim mestima.

Istraživanja iz 1957 godine sugeriasala su da je efikasan kod lečenja Botkinove bolesti (akutno virusno oboljenje sa izrazitim oboljenjem jetre. Nazvana je po ruskom lekaru S. P. Botkinu, koji je utvrdio infektivni karakter tog oboljenja). Izuzetno je dobro sredstvo za lečenje upale sinusa – sinuzita i rinitisa. Takođe, važno je napomenuti da je biljka otrovna. Oralno se primenjuje u izuzetno malim dozama, ali je neophodan oprez i kod spoljne upotrebe jer prevelike količine mogu izazvati oštećenje kože.

sinavid

Za više informacija kliknite na sliku

Divlji krastavac: Sprej koji donosi olakšanje

Sinavid je nazalni sprej za negu i odrzavanje higijene nosne šupljine – sluzokoze nosa. Sinusi – akutna i hronična upala, sinusitis, rinitis, rinosinusitis su stanja koja se uspešno tretiraju sprejom. Takođe podstiče čišćenje upalnog sekreta iz sinusa i nosne šupljine.

Ovaj sprej sadrži glikozide 3-elaterin, karakterističe po izrazito gorkom ukusu. U sastavu spreja se nalaze belančevine, kiseline, smole, enzom elateraza. Elaterin ima jako laksativno dejstvo. Glicerin vlaži i održava sluzokožu nosa.

Prilikom upotrebe može se osetiti peckanje i nadražaj za kijanje, a kod osoba koje su drugim preparatima oštetitile sluzokozu nosa moze biti bolno. U prvim danima korišćeenja može doci do glavobolje. U tom slučaju ne treba uzimati lekove protiv bola, nego biti strpljiv i sačekati da sama prođe. To će se desiti čip krene čišćenje sekreta iz nozdrva.

IKvyatkovskaya / gettyimages.com