Zapušen nos: Kako da brzo otpušite nos prirodnim metodama

Postoje različite prirodne metode koje mogu zaustaviti dosadno curenje nosa. Rešite se zapušenog nosa bez lekova i kapi iz apoteke

by | 11.11.2023
Zapušen nos: Kako da brzo otpušite nos prirodnim metodama; žena kojoj je zapušen nos

Ne može proći nijedna sezona bez dosadnog curenja nosa koje traje danima. Ako vam je zapušen nos problem možete rešiti i prirodnim putem – bez lekova.

Kada telo reaguje na nepoznatu supstancu – kao što je prašina, alergen ili virus – pokreće imuni odgovor i može nastati upala. Tom prilikom javlja se začepljenje nosa kao posledica zapaljenja koje utiče na krvne sudove unutar nosa, te nazalna tkiva oteknu. Takođe može doći do nakupljanja sluzi. U nastavku slede prirodne metode za otpušavanje nosa koje su se pokazale kao izuzetno efikasne.

Zapušen nos: Šta pomaže

Inhalacija bosiljkom

Sipajte u šerpu litar i po vode. Dodajte tri kašike morske soli o 5 kašika suvog bosiljka. Zagrevajte do ključanja i kuvajte jedan minuta. Zatim sklonite šerpu sa šporeta, nagnite se nad nju (prethodno prebacite veliki peškir preko glave) i udišite pareu 15-20 minuta. Nakon toga se primirite i utoplite. Ni slučajno nemojte izlaziti napolje ili se izlagati promaji odmah nakon inhalacije! Inhalirajte se dva puta dnevno – ujutru i uveče.

Ispirajte nos slanim rastvorom

Rastvorite u šiljici tople vode kašičicu morske soli. Uzmite špric (možete ga kupiti u apoteci) i sipajte rastvor u nozdrve. Ponavljajte to više puta tokom dana. Ako nemate špric, sipajte malo slanog rastvora na dlan (prethodno dobro operite ruke) i ušmrknite najpre u jednu pa u drugu nozdrvu.

Obloge od soli

Zagrejet u šerpi ili u tiganju pola kilograma sitne morske soli. Seve vreme mešajte. So mora biti vrela! Zatim je izručite na krpu (gusto tkanu) i napravite zavežljaj. Lezite na krevet, preko lica prebacite peškirić pa lagano pomerajte zavežljaj po čelu, slepoočnicama i jagodicama. Kada se so malo prohladi, uklonite peškirć i nastavite da pomerate zavežljaj po licu sve dok osećate toplotu. Ovo je preki lek za zapušen nose i bol uzrokovan upalom sinusa.

Napravite sami kapi za zapušen nos

Prelijte kašičicu iseckanog korena belog sleza sa 100 ml prethodno proključale i ohlađene vode. Poklopite i ostavite da odstokji 3-4 sata (povremeno promešajte). Zatim procedite kroz gustu cdeljku i sipajte tečnost u flašicu sa uskim vrhom (možete je kupiti u apoteci). Nakapajte u svaku nozdrvu po 3-4 kapi odvara od belog sleza. Ponavljate više puta dnenvo.

 

 

fizkes/gettyimages.co.uk