Titranje oka: Saznajte šta znači kada vam “zaigra” oko

by | 26.12.2023
Titranje oka: Saznajte šta znači kada vam

Gotovo svakoj osobi se desilo nekotrolisano titranje oka. Iako u narodnom verovanju postoje razna tumačenja, mi ćemo se pozabaviti medicinskim. Saznajte zašto dolazi do ove pojave i kako možete da je sprečite. 

 

Čulo vida je jedno od najvažnijih – igra vitalnu ulogu u svakodnevnom životu, ali se često zanemaruje briga oko zdravlja očiju. Sve veći broj problema sa vidom danas se može pripisati različitim faktorima. Produženo vreme ispred ekrana, koje preovlađuje u digitalnom dobu, doprinosi naprezanju očiju i nelagodnosti poznatom kao sindrom kompjuterskog vida. Ali, to nije sve.

Titranje oka: Šta ga uzrokuje i kako može da se spreči?

Faktori životne sredine kao što su zagađenje i izloženost štetnim UV zracima takođe mogu biti uzročnici titranja oka. Promene u načinu života, uključujući sedeće navike i loš izbor u ishrani, doprinose stanjima kao što su gojaznost i dijabetes, koji su faktori rizika za probleme sa vidom. Pored toga, starenje populacije na globalnom nivou dovodi do veće incidence očnih stanja povezanih sa starenjem.

Čulo vida

Ljudski vid je složen proces koji uključuje oči i mozak. Oko, osetljiv organ, hvata svetlost i prenosi vizuelne informacije u mozak. Dobar vid značajno doprinosi kvalitetu života, utiče na svakodnevne aktivnosti, učenje, rad, pa čak i na društvene interakcije. Nekoliko uslova može uticati na zdravlje vida, uključujući:

Refrakcione greške: Miopija (kratkovidost), hiperopija (dalekovidost) i astigmatizam dovode do zamućenog vida, korigovanog naočarima ili kontaktnim sočivima.

Makularna degeneracija povezana sa uzrastom (AMD): Vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba, koji utiče na makulu, deo mrežnjače odgovoran za oštar centralni vid.

Glaukom: Grupa očnih stanja koja oštećuju optički nerv, često povezana sa povećanim pritiskom u oku.

Katarakta: Zamućenje očnog sočiva, što dovodi do smanjenja vida.

Dijabetička retinopatija: Komplikacija dijabetesa koja uzrokuje oštećenje krvnih sudova mrežnjače.

Kako da sprečite titranje oka

Jednostavni koraci mogu značajno doprineti zdravlju očiju:

Redovni pregled očiju: Rutinski pregledi mogu rano otkriti probleme, što omogućava blagovremeno lečenje.

Zaštitne naočare: Naočare za sunce sa UV zaštitom i zaštitne naočare tokom opasnih poslova su neophodne.

Zdrava ishrana: Nutrijenti poput omega-3 masnih kiselina, luteina, cinka i vitamina C i E mogu pomoći u otklanjanju problema sa vidom povezanim sa godinama.

Upravljanje vremenom ispred ekrana: Smanjenje vremena ispred ekrana i uzimanje redovnih pauza mogu sprečiti naprezanje očiju.

Prestanite sa pušenjem: Pušenje povećava rizik od AMD, katarakte i oštećenja optičkog nerva.

Saveti:

Za zdravlje očiju ishrana je ključna. Jedite voće, povrće, ribu i orašaste plodove. Takođe, hidratacija, odnosno adekvatan unos tečnosti je od vitalnog značaja za funkciju oka.
Ne zaboravite da je bitna i redovna fizička aktivnost jer poboljšava cirkulaciju krvi, što je korisno za zdravlje očiju.

AntonioGuillem / gettyimages.com