Praziluk: Iskoristite njegova lekovita svojstva za zdravlje očiju

by | 08.12.2023
Praziluk: Iskoristite njegova lekovita svojstva za zdravlje očiju

Ovo povrće pripada porodici lukova poznatoj po svojim moćnim zdravstvenim svojstvima.  Istražite praziluk i njegove izuzetne prednosti za zdravlje očiju. 

 

Drevni Grci i Rimljani voleli su praziluk, misleći da je dobar za glas. Praziluk je bogat flavonoidima, posebno onim koji se zove kempferol. Flavonoidi su antioksidansi i mogu imati antiinflamatorna, antidijabetička i antikancerogena svojstva, kao i druge zdravstvene prednosti. Definitivni dokaz ovih zdravstvenih prednosti praziluka zavisiće od budućih studija na ljudima.

Praziluk je dobar za zdravlje očiju

Uključivanje praziluka u svoje obroke je divan i efikasan način da podržite zdravlje očiju. Njihov bogat sadržaj antioksidanasa, vitamina i minerala može pomoći u borbi protiv stanja gubitka vida kao što su pigmentoza retinitisa i makularna degeneracija i dijabetička retinopatija. Sve to čini praziluk vrednom komponentom ishrane koja ima za cilj prevenciju slepila. Zapamtite, uravnotežena ishrana i zdrav način života su ključni za održavanje opšteg zdravlja očiju.

Naime, praziluk sadrži lutein i zeaksantin, dve supstance koje štite oči. Ove supstance, poznate kao karotenoidi, smanjuju rizik od katarakte i starosne makularne degeneracije. Ova dva stanja oka mogu ozbiljno narušiti vid i negativno uticati na kvalitet života. Česte su kod starijih ljudi.

Pored blagotvornog uticaja na zdravlje, ovo povrće ima još nekoliko benfita. Naučnici smatraju da biljke iz porodice alijuma mogu imati vezu sa manjim rizikom od određenih karcinoma, kao što su rak prostate, želuca, debelog creva i jednjaka. Smatraju da antioksidansi u povrću alijuma popravljaju oštećenu DNK. Praziluk je takođe bogat vitaminom K, koji može smanjiti rizik od osteoporoze. A, pošto je ovo povrće niskokalorična hrana, može biti deo programa za kontrolu težine.

Praziluk: Nutritivne vrednosti i saveti za jelo

Pored vitamina K, praziluk sadrži i: mangan, bakar, folate, gvožđe, vitamine C i B6.  Praziluk morate pažljivo očistiti: osecite koren, praziluk isecite vertikalno i dobro opertie pod tekućom vodom. Uživajte u praziluku kuvanom ili sirovom. Evo nekoliko načina da ih koristite:

  • Tanko isecite i koristite ga u salati
  • Dodajte u mešano povrće pre pečenja u rerni
  • Pire krompir učinite zanimljivijim tako što ćete u kuvani krompir dodati praziluk, pa ga izgnječiti sa krompirom
  • Praziluk koristite da začinite pasulj, supe i čorbe
  • Kombinujte praziluk sa komoračem za jedinstvenu mešavinu ukusa.

ArtCookStudio / gettyimages.com