Suve oči: Ružina vodica, kamilica i ricinusovo ulje mogu da pomogu

by | 27.11.2023
Suve oči: Bilje koje može da pomogne

Suve oči mogu da predstavljaju problem tokom zime zbog boravka u toplim prostorijama. Otkrijte kako da rešite ovaj problem biljem.

Ako patite od suvih očiju, znate koliko to može biti neprijatno. Na sreću, postoje različiti kućni lekovi i praktični saveti koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma bez potrebe za medikamentima. U ovom članku ćemo istražiti najefikasnije prirodne lekove za suve oči.

Suve oči: Bilje može da ublaži simptome

Ispostavilo se da su neki od starih narodnih receptata i podržani naukom. U ovom članku pozabavićemo se s receptima koji mogu da olakšaju simptome suvih očiju.

Topli oblozi za suve oči

Topli oblozi mogu pomoći u stimulaciji proizvodnje suza i ublažavanju simptoma suvih očiju. Da biste koristili ovaj kućni lek, jednostavno namočite čist peškir u toplu vodu i dobro ga iscedite. Stavite preko zatvorenih očiju i držite 10-15 minuta. Radite ovo dva puta dnevno dok ne osetite olakšanje.

Isprobajte krastavac

Krastavci su bogati vodom i vitaminima, što ih čini jednim od odličnih kućnih lekova za suve oči. Nanošenjem kriški krastavca na oči može smanjiti upalu i oticanje očnih kapaka hidratacijom tkiva. Isecite kriške krastavca i držite ih na zatvorenim očima oko 15 minuta. Ovo možete ponoviti nekoliko puta nedeljno.

Kamilica ima mnogo koristi

Čaj od kamilice je odličan prirodni lek za razne tegobe, pa i probleme sa suvim očima. Ima antiinflamatorno i umirujuće dejstvo, što ga čini efikasnim tretmanom za suve, iritirane oči. Posebno je koristan za probleme začepljenih suznih kanala i pomaže u smanjenju simptoma konjuktivitisa.

Kesice čaja od kamilice namočite u vruću vodu i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu. Zatim stavite kesice na zatvorene oči na oko 10 minuta kao efikasan tretman suvog oka.

Ricinusovo ulje je efikasno u borbi protiv suvih očiju

Ricinusovo ulje je jedan od najefikasnijih prirodnih lekova za suve oči. Ovo ulje daje očima stabilniji suzni film i smanjuje simptome suvih očiju. Međutim, ako želite da ga koristite, vredi tražiti kapi za oči od veštačkih suza koje sadrže ricinusovo ulje umesto da ga sami nanosite. Takođe, možete da čistom vatom nanesete ricinusovo ulje na oči svake noći.

Jedite borovnice

Borovnice sadrže antocijanine, antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju suvih očiju. Studija sprovedena u Južnoj Koreji 2023. godine pokazala je da antocijanini mogu da produže vreme zadržavanja suza u očima, povećaju intraokularni pritisak u očima i smanje suvoću uzrokovanu bolešću.

Za borovnice možete koristiti potpuno isti metod koji biste koristili za kamilicu. Uzmite kesice čaja, potopite ih u vruću vodu i ostavite da se ohlade na sobnu temeperaturu. Zatim ih možete naneti na oči na 5 do 10 minuta i uživati u umirujućem osećaju.

Ružina vodica

Ružina vodica je takođe bogata antioksidansima i hidratantnim svojstvima; što ga čini superefikasnim prirodnim lekom za suve oči. Poput ricinusovog ulja, namočite vatu u ružinu vodu i nežno nanesite na kapke kao prirodni tretman za suvo oko.

Važna napomena: Prirodni lekovi za suve oči mogu biti zaista efikasni, ali je važno rešiti osnovni uzrok. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, obratite se lekaru.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com